Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Pneumonia continuă să fie ucigaşul numărul 1 în lume la copii

  • Dar există soluţii simple pentru combaterea maladiei, afirmă liderii globali în sănătate

 BALTIMORE, MARYLAND, 12 Noiembrie 2012 – De Ziua Mondială privind combaterea  Pneumoniei marcată pentru a patra oară pe 12 Noiembrie, liderii globali şi Coaliţia Globală împotriva Pneumoniei la Copii, cheamă la eforturi  sporite în lupta contra pneumoniei - boală care rămâne a fi ucigaşul numărul unu la copiii sub 5 ani. Pneumonia a răpit 1.3 milioane de vieţi în 2011 fiind cauza a unul din 5 decese la copii la nivel mondial.

   “Pneumonia poate fi prevenită şi tratată.  Cu toate acestea, de mai mult timp ea continuă să fie cauza principală a deceselor la copii.  Noi ştim cum să acționăm şi deja am obţinut progrese importante – însă trebuie să facem mai mult. Trebuie să extindem soluţiile care s-au dovedit a fi eficiente şi să ne asigurăm că ele ajung la fiecare copil care are nevoie de ajutor,” a spus Secretarul General ONU Ban Ki-moon, care patronează mișcarea “Every Woman Every Child”(Fiecare femeie Fiecare copil) o mișcare-umbrelă ce a colectat  mai mult de 20 miliarde de dolari  petru sănătatea femeilor şi copiilor şi care îşi propune să salveze 16 milioane de vieţi până în 2015.

   Investiţiile în prevenirea, tratarea şi protecţia  copiilor împotriva  pneumoniei au contribuit la scăderea semnificativă a mortalităţii copiilor în ultimul deceniu, dar instituţiile medicale şi tratamentul rămân a fi inaccesibile pentru mulţi copii din ţările în curs de dezvoltare, unde se înregistrează 99% din decesele cauzate de pneumonie. Potrivit Coaliţiei Globale împotriva Pneumoniei la Copii, liderii naţionali şi donatorii trebuie să prioritizeze acţiunile şi investiţiile pentru eforturi care şi-au dovedit eficienţa, cum ar fi accesul la imunizare, tratamentul cu antibiotice, igienă sporită, precum şi promovarea alăptării la sân, spălatului mâinilor cu săpun și altor practici de igienă.  Multe dintre aceste intervenţii ajută şi la combaterea diareii – al doilea ucigaş al copiilor mici.

   În cazul pneumoniei, antibioticile precum amoxiciclina reprezintă una dintre cele mai simple şi ieftine metode de tratament. Cu toate acestea, antibioticile sunt administrate la mai puţin de o treime din copiii suspectaţi de pneumonie şi doar o mică parte primeşte tratament cu amoxiciclină  aşa cum ar trebui să fie la modul ideal: o pastilă dizolvată într-o cantitate mică de apă sau lapte matern.  Potrivit  datelor ONU asigurarea copiilor bolnavi de pneumonie cu pastile de amoxiciclină în formă dizolvabilă  ar salva viața a 1.56 milioane de copii cu vârsta de peste 5 ani.

   Un raport despre evoluția pneumoniei lansat astăzi de Centrul Internațional pentru Acces la Vaccinare (IVAC) arată că 75 la sută din toate decesele copiilor din cauza pneumoniei se înregistrează în 15 țări, demonstrând astfel impactul pe care l-am putea obține dacă ne-am focusa eforturile anume în aceste țări. De asemenea, raportul menționează că niciuna dintre aceste țări nu au atins obiectivele de acoperire în proporție de 90% cu intervenții-cheie recomandate în Planul Global de Acțiuni privind Prevenirea și Controlul Pneumoniei (GAPP).

   GAPP, emis în 2009 de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), a precizat că decesele copiilor din cauza pneumoniei ar putea fi reduse cu două treimi în cazul în care trei intervenții în sănătatea copilului – alăptarea, vaccinarea și managementul de caz, inclusiv furnizarea de antibiotice – ar fi majorate și ar acoperi 90 la sută din copiii lumii.

   În ultimii trei ani, Alianța GAVI a ajutat peste 20 de țări să introducă vaccinul pneumococic conjugat, care împiedică cele mai frecvente cauze de pneumonie la copii. În timp ce se fac progrese, în prezent, doar 7 din cele 15 țări profilate în raportul IVAC au nivelul de acoperire cu acest vaccin de peste 80 la sută. Gradul de acoperire a alăptării și accesul la antibiotice sunt la fel de scăzute în majoritatea țărilor.

   Cheia pentru imunizarea și tratamentul copiilor bolnavi de pneumonie o dețin lucrătorii din domeniul sănătății primare, cei care de multe ori sunt unica șansă a copiilor de a primi asistență medicală. Chiar și în aceste condiții,  OMS estimeaza că în prezent există un deficit de cel puțin 1 milion de lucrători în domeniul sănătății primare, în special în Africa și în anumite părți ale Asiei.

   Evenimente de comemorare a celei de-a patra aniversări a Zilei Mondiale de combatere a Pneumoniei au loc în aproape zece  țări din lume, inclusiv Argentina, Burkina Faso, Camerun, Coasta de Fildeș, Ghana, Haiti, India, Nigeria, Filipine, Statele Unite și Zambia. În Statele Unite, obiectivele turistice în 15 orașe vor emana lumini albastre pentru a sensibiliza trecătorii privind riscul pneumoniei la copii și a genera acțiuni de prevenire. Printre obiectivele turistice participante la acțiune se numără clădirile Wrigley (Chicago), Trump SoHo Towers (New York City) și Pacific Science Center (Seattle).

   Coaliția Globală împotriva Pneumoniei la Copii a fost înființată în 2009 pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la riscul pneumoniei, cel mai mare ucigaș al copiilor la nivel mondial,  și pentru a promova acțiuni menite să protejeze împotriva acestei boli, precum și să o trateze.  Creată din peste 140 de organizații non-guvernamentale,  instituții academice, agentii guvernamentale și fundatii, Coaliția este organiztatorul principal al Zilei Mondiale de combatere a Pneumoniei, marcată în fiecare an pe 12 Noiembrie.

   Pentru mai multe informații despre Ziua Mondială de combatere a Pneumoniei și activitățile desfășurate în această zi,  accesați site-ul  www.worldpneumoniaday.org.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children