Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Jumătate din copiii din internatele din Republica Moldova au căpătat o familie

  • Un raport de evaluare a sistemului rezidențial de îngrijire a copilului pentru anii 2007-2012  arată că în această perioadă numărul copiilor din internate s-a redus cu 54%
  • Majoritatea copiilor s-au reîntors în familia biologică sau și-au găsit o familie alternativă
  • Cu toate acestea peste 5,500 copii rămași în instituții  mai au nevoie de acțiuni sporite în cadrul reformei, în mod special concentrate pe copiii de vîrstă fragedă și cei cu dizabilități
  • Aceste, dar și alte concluzii și recomandări au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe naționale desfasurate la Chișinău.

   Chișinău, 9 Noiembrie 2012 – Conferinta cu genericul „Reforma sistemului de îngrijire a copilului: Reflecții asupra viitorului” este organizată de Guvernul Republicii Moldova în comun cu partenerii de dezvoltare și societatea civilă pentru a analiza rezultatele reformei și continuitatea acesteia în contextul elaborării unei noi Strategii de Protecție a copilului și familiei în Moldova. 

   Reforma sistemului rezidențial de îngrijire a copilului pentru anii 2007-2012 a fost evaluată de experti independenti pe parcursul anului curent.  Potrivit evaluării numărul copiilor din instituții s-a  redus în această perioadă cu 54%, adică un număr de 5,576 de copii s-au întors în familii.

   Reducerea numãrului copiilor în instituții se datorează eforturilor de dezinstituționalizare, dar și de prevenire a noilor intrări în instituții. 

  Potrivit experților, progresele au fost mai mici în cazul copiilor cu dizabilități și copiilor mici cu vârsta de 0-3 ani. În prezent mai sunt circa 5,500 de copii care locuiesc în instituții rezidențiale, mulți dintre ei având diverse dizabilitățti. În continuare, acțiunile reformei ar trebui concentrate prioritar pe aceste grupuri de copii, arată raportul.

   Totodată, sunt necesare eforturi pentru sporirea numărului de  servicii familiale alternative, precum și centre comunitare de sprijin pentru familiile în dificultate. Majoritatea copiilor dezinstituționalizați s-au întors în familii biologice sau extinse și doar foarte puțini copii au fost plasați în servicii alternative.

   Raportul de evaluare recomandă planificarea și redirecționarea economiilor de buget din urma lichidării instituțiilor rezidențiale spre finanțarea serviciilor comunitare pentru copii și familii vulnerabile.

   Evaluarea reformei sistemului rezidențial de îngrijire a copilului a fost realizată la initiativa Guvernului Republicii Moldova,  cu suportul UNICEF Moldova și organizatiilor neguvernamentale. Evaluarea a fost realizată în perioada martie – iunie 2012, de către un expert internațional în domeniul protecției copiilor, asistat de Fundatia Terre des Hommes si o companie locala de cercetare sociologica. 

   NOTA: Guvernul Republicii Moldova a aprobat Strategia națională și Planul de acțiuni pentru reforma sistemului rezidențial de îngrijire a copilului în iulie 2007. La acea vreme, se considera ca 12,000 de copii trăiesc în orfelinatele și școlile internat mari din Moldova. Scopul reformei a fost de a ”asigura și respecta dreptul copilului de a crește in familie” și de a reduce numărul copiilor din instituții cu 50%, precum și de a reorganiza instituțiile rezidențiale și a dezvolta servicii familiale de îngrijire alternativă (case de tip familie, servicii de asistență parentală profesionistă). Astfel în această perioadă grație eforturilor comunității locale și internaționale, obiectivul reformei a fost atins - mai mul de jumătate din copiii din instituții și-au găsit o familie, iar 11 din cele 67 instituții rezidențiale au fost închise. Au fost create 105 centre sociale de zi pentru familiile cu copii în dificultate; 36 centre de plasament; 80 case de tip familie în care au fost plasați 342 copii; 164 servicii de asistență parentală profesionsită în care au fost plasați 239 copii și au fost angajați 1140 asistenți sociali comunitari.


  Pentru întrebări adiționale, contactați:

  Mariana Ianachevici, Coordonator program Fundatia Terre des Hommes,
  tel. 069103125, e-mail; mariana.ianachevici@tdh.ch
  Irina Lipcanu, Ofițer de presă, UNICEF Moldova, tel: 269 235, e-mail: ilipcanu@unicef.org

 

 

  

 

 
Search:

 Email this article

unite for children