Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

UE și UNICEF își unesc eforturile pentru a crea sisteme de justiție juvenilă prietenoase copiilor

  • La Chișinău a demarat astăzi o instruire pentru formatorii din domeniul jurisprudenței din 6 țări
  • Activitatea este parte a unui proiect regional UE-UNICEF privind „Protecția copiilor împotriva torturii și maltratării în Asia Centrală și Europa de Est

   Chișinău, 15 Octombrie 2012 – Mai mulți experți în jurisprudență din Armenia, Azerbaijan, Kazahstan, Tadjikistan, Georgia și Moldova participă în perioada 15-27 octombrie la o instruire specializată privind specificul lucrului cu copiii în conflict cu legea. Moldova este reprezentată de Viorica Puică, judecător, și Anatolie Andronache, lector la Academia Ștefan cel Mare pe lângă Ministerul de Interne.

  Asistați de un expert internațional UNICEF, timp de 2 săptămâni, cei 17 specialiști se vor axa pe cunoașterea standardelor europene și internaționale în domeniu, precum și vor deprinde abilități practice de comunicare cu copiii. Pe parcursul seminarului, participanții vor elabora un set de instruire privind lucrul cu copiii în sistemul de justiție, care va fi adaptat ulterior de fiecare țară în parte și integrat în curriculumul instituțiilor naționale de instruire.

   Instruirea profesioniștilor are scopul de a consolida sistemele de justiție juvenilă din regiune și este parte a unui proiect mai amplu UE-UNICEF lansat în anul 2011 în 8 țări, inclusiv Moldova. Proiectul este răspunsul instituțiilor internaționale la mai multe lacune care persistă în sistemele justiției juvenile din regiune.

   Astfel, majoritatea țărilor din Europa centrală şi de est precum şi din Comunitatea Statelor Independente (ECE/CSI) nu sunt echipate pentru a susține copiii în conflict cu legea. În regiune, privaţiunea copiilor de libertate, inclusiv încarcerarea, este încă răspândită. Perioadele de detenţie sunt deseori foarte lungi, iar măsurile alternative disponibile sunt neglijate. Centrele de detenţie sunt, în general, sub standarde şi împiedică reintegrarea.

   Convenţia pentru Drepturile Copilului spune că toți copiii în conflict cu legea au dreptul la tratament specializat, adaptat vârstei lor, care i-ar ajuta să se reintegreze mai ușor în societate. Studiile demonstrează că dacă aceşti copii sunt ajutaţi mai devreme și într-o manieră individualizată, atunci reintegrarea lor şi prevenirea recidivului au mai mult succes. Proiectul UE-UNICEF se desfășoară în Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kîrgîzstan, Georgia, Moldova şi Tadjikistan. Aceste țări au fost selectate deoarece guvernele lor realizează reforme în domeniul justiției juvenile și s-au angajat să le continue. Unele țări, printre care și Moldova, se află la o etapă de reforme avansate şi vor susţine celelalte ţări participante în proiect. Țările au întreprins deja măsuri pentru a reduce tortura şi maltratarea adulţilor şi copiilor în penitenciare.

   Instruirea care se desfășoară în perioada 15-27 Octombrie la Chișinău este una din activitățile proiectului menită să consolideze reformele pozitive în justiție şi să abordeze lacunele rămase în protecţia copiilor. 

   Pentru mai multe detalii, contactați: 

  Pentru mai multe detalii, contactați:
  Irina Lipcanu, Ofițer de presă, UNICEF Moldova, tel. 269 235, ilipcanu@unicef.org
  Vizitați pagina noastră web:
www.unicef.md
  Facebook: http://www.facebook.com/UNICEFMoldova?fref=ts

 

 
Search:

 Email this article

unite for children