Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Omenirea nu poate împiedica dezastrele naturale, dar poate diminua tragediile provocate de acestea

  • Pe 13 octombrie este marcată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscurilor Dezastrelor Naturale
  • ONU face un apel către guverne și comunități de a reduce impactul dezastrelor naturale, afirmând rolul esențial al femeilor și copiilor în acest proces

   12 Octombrie 2012 – Începând cu anul 2000 calamitățile naturale au devenit tot mai frecvente ─ aproape 1 milion de oameni și-au pierdut viața din cauza dezastrelor; 2 miliarde de oameni au fost afectați, iar pagubele financiare sunt colosale.

   Femeile și copiii au de suferit cel mai mult în timpul dezastrelor, fiind expuși de 14 ori mai mult decât bărbații riscului de a-și pierde viața. În medie, jumătate din cei care mor în timpul calamităților naturale sunt copii, arată studiile.

   În același timp, femeile și copiii nu sunt doar victime, dar au un rol important în reducerea riscurilor dezastrelor. Atât femeile, cât și copiii pot fi implicați activ în evaluarea factorilor de risc ai comunității, planificarea intervențiilor de recuperare, precum și informarea populației despre riscuri și soluții.

   Moldova este tot mai expusă pericolului de calamități naturale, inclusiv inundații, alunecări de teren, secetă, înghețuri, cutremure. Din cauza schimbărilor climatice se așteaptă ca aceste fenomene să se intensifice în următorii ani. Cei mai vulnerabili sunt familiile sărace cu copii, în special din mediul rural, care depind de agricultură și nu sunt pregătiți să reziste acestor pericole.

  Noul Cadru de Parteneriat Națiunile Unite-Republica Moldova pentru 2013-2017 prevede acțiuni de sprijin a Guvernului în vederea gestionării riscurilor dezastrelor. Agențiile ONU vor oferi suport autorităților centrale și locale pentru a răspunde mai bine noilor provocări, inclusiv prin activități de informare, îmbunătățirea politicilor, instruirea specialiștilor și mecanisme de coordonare.

   UNICEF a lansat recent un proiect regional la care participă Moldova, Bosnia-Herțegovina și Montenegru prin care va contribui la eforturile de reducere a riscurilor de dezastru și diminuarea impactului asupra comunităților. Proiectul este pilot cu o perioadă de implementare de un an și abordează problema impactului dezastrelor din perspectiva vulnerabilității socio-economice a comunităților, cu un accent sporit pe familii cu copii.

   UNICEF în comun cu autoritățile centrale și alți parteneri va selecta 2-3 comunități țintă ale proiectului în care se va face analiza riscurilor și vulnerabilității populației la dezastre, apoi se vor desfășura activități de informare și sensibilizare a populației, instruirea specialiștilor etc. Femeile, copiii și adolescenții vor fi implicați la diferite etape ale proiectului, asigurând rolul lor important în prevenirea și reducerea riscurilor dezastrelor. 

   Pentru mai multe detalii, vizitați: http://www.actnowsavelater.org/ 
   Pentru contact: Irina Lipcanu, Ofițer de presă UNICEF Moldova, 
   Telefon 269 235, ilipcanu@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children