Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Mai mulți copii cu și fără dizabilități din Călărași au produse filme despre viața lor

UNICEF Moldova

- Copiii au participat la atelierul video “One Minute Junior” asistați de o echipă de experți internaționali

- Acțiunea este susținută de UNICEF ca parte a unei campanii mai largi de promovare a incluziunii copiilor cu dizabilități

  Călărași, 21 septembrie 2012 – În perioada 17-21 septembrie 22 de copii din satele raionului Călărași au învațat cum să-și exprime gândurile și opiniile prin film. Majoritatea copiilor sunt cu nevoie speciale având diverse dizabilități locomotorii, tulburări de vorbire și chiar paralizie cerebrală infantilă.

   Copiii sunt beneficiari ai Centrului de sprijin al copiilor și tinerilor cu dizabilități “Dorința” din Călărași. O parte dintre ei învață în școala generală din localitate, alții nu au acces la educație deoarece școlile nu sunt dotate cu rampe de acces sau nu există transport. În cadrul atelierului copiii sunt învățați cum să vorbească despre aceste probleme, dar și despre succese și realizări, prin intermediul unor filmulețe de 1 minut.

  “Anul acesta am ales tematica incluziunii copiilor cu dizabilități deoarece ne dorim ca acești copii să se bucure de aceleași drepturi ca și toți copiii. Grupul care participă la atelier este mixt, format din copii cu și fără dizabilități, astfel că ei pot să interacționeze și să învețe unii de la alții. Doar în felul acesta putem realiza incluziunea. Ne dorim ca toți copiii să se simtă cât mai liber pentru a exprima ceea ce gândesc și a produce filmulețe interesante”, a menționat Alexandra Yuster, Reprezentantul UNICEF în Moldova.

  Atelierul One Minute Junior în Moldova a ajuns anul acesta la a 4-a ediție și este dedicat incluziunii copiilor cu dizabilități. Anterior aceste ateliere s-au desfășurat într-un internat din Strășeni (2009) și în penitenciarul pentru minori din Lipcani (2010). Filmele realizate atunci de către copii au fost apreciate atât în Moldova, cât și în exterior. Filmul “Amin”, realizat de către unul din deținuții de la Lipcani a fost nominalizat în Top 5 filme la concursul internațional OneMinute Junior.

   Atelierul One Minute Junior din anul curent se înscrie în campania de promovare a educației incluzive în Republica Moldova, realizată de Ministerul Educației, cu sprijinul donatorilor şi organizaţiilor internaţionale, printre care şi UNICEF.

   Actualmente în Moldova sunt peste 15, 000 copii cu dizabilități.

   ***

   Atelierul Video “One Minute Junior” a devenit celebru printre copiii din ţările Europei, Balcani şi CSI pentru faptul că promovează vocile copiilor aducându-le în atenţia maturilor care iau decizii. În cadrul acestei iniţiative, copiii produc singuri filmuleţe cu durata de 1 minut pe temele care îi preocupă. Prin intermediul acestor filme, participanţii vorbesc despre problemele care îi afectează, despre lucrurile pe care vor să le schimbe la ei în familie, şcoală, comunitate. Copiii învaţă să scrie scenarii, să filmeze şi să editeze propriile lor producţii care, ulterior, sunt arătate oamenilor maturi atât din ţară, cât şi dincolo de hotare cu scopul de a schimba viaţa lor înspre bine. Atelierul OneMinutesJr este organizat în Moldova, la iniţiativa UNICEF, pentru a patra oară.


  Pentru contact: 
  Irina Lipcanu, Ofițer de presă UNICEF Moldova, tel. 069162304, ilipcanu@unicef.org 
  Mai multe detalii despre OneMinJr:   
   https://www.unicef.org/moldova/ro/11941_15542.html   
   http://www.theoneminutesjr.org/  

 

 
Search:

 Email this article

unite for children