Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Experţi din justitţe discută cum să facă sistemul mai prietenos copiilor

UNICEF Moldova

  • Discuțiiile au loc în cadrul lansării unui raport de evaluare a reformelor din sistemul de justiție juvenilă realizat de UNICEF și finanțat de Guvernul Suediei

   Chișinău, 6 septembrie 2012 – Toţi copiii pot învăţa din propriile greşeli şi merită să li se ofere o a doua şansă. Acesta este principiul care ghidează sistemele de justiție juvenilă avansate, iar  Republica Moldova se apropie tot mai mult de aceste standarde, se arată într-un nou raport UNICEF lansat astăzi, la Chișinău.

  Raportul de evaluare  a proiectului „Reforma sistemului de justiție juvenilă din Moldova” pentru anii 2008-2011 spune că datorită schimbărilor din justiţie din ultimii ani s-a reuşit reducerea numărului copiilor aflaţi în detenţie cu 68%,  pedepsele privative de libertate fiind aplicate doar în cazul infracţiunilor grave şi deosebit de grave sau în cazul în care minorii ajung repetat în faţa instanţelor de drept.

  Printre progresele înregistrate în domeniul justiţiei juvenile se numără procedurile alternative detenţiei, cum ar fi probaţiunea şi munca în folosul comunităţii, accesul sporit la educație a copiilor aflați în detenție. În acelaşi timp, raportul relevă insuficienţa de servicii pentru copiii în conflict cu legea şi lipsa mecanismelor de reintegrare a copiilor care au fost în conflict cu legea.

  În mod expres, raportul recomandă mai multe măsuri care ar asigura continuitatea progreselor  obținute până acum, printre care:

  • dezvoltarea serviciilor sociale în comunitate, astfel încât copiii care au comis infracțiuni să benefizieze de suport social și psihologic pentru a-și corecta comportamentul, dar și să prevină comportamentul deviant;
  • specializarea judecătorilor pe cauzele cu implicarea copiilor;
  • Micşorarea termenului de pre-detenție pentru copii în  procesul de judecată și stabilirea unui termen-limită expres în legislație;
  • Îmbunătățirea calității studiilor pentru copiii aflați în detenție;
  • Îmbunătățirea asistenței juridice pentru copii - avocați specializați de o calitate mai bună; 
  • Interzicerea prin legislație a măsurii de încarcerare solitară pentru minorii aflați în detenție.

  Potrivit UNICEF aceste măsuri urmează a fi examinate și aplicate în continuare  în procesul de reformă a sistemului de justiție din R. Moldova pentru a asigura pe deplin un sistem prietenos copiilor.
     
  Raportul  de evaluare privind „Reforma sistemului de justiție juvenilă din Moldova  a fost realizat în cadrul unui proiect UNICEF finanțat de Agenția Suedeză pentru Dezvoltare Internațională (SIDA).

  Pentru contact:
  Irina Lipcanu, Ofițer de presă UNICEF Moldova, 269153 ilipcanu@unicef.org;
  Ion Guzun, Centrul de Resurse Juridice, tel: 022 843 601; guzunion@yahoo.com

 

 

 

 

Raportul de evaluare privind „Reforma sistemului de justiție juvenilă din Moldova"

Search:

 Email this article

unite for children