Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Pentru prima oară în istoria Naționalei de Fotbal meciul Moldova-Anglia va fi dedicat copiilor cu dizabilități

UNICEF Moldova

   Chișinău, 04 Septembrie 2012 : O campanie socială cu genericul „Eu știu că pot” este lansată în premieră pentru Moldova cu ocazia meciului de fotbal Moldova-Anglia, disputat la Chișinău pe 7 septembrie 2012 pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2014.

   Mesajul campaniei „EU ȘTIU CĂ POT – I KNOW I CAN – Я ЗНАЮ ЧТО МОГУ” este mesajul copiilor cu dizabilități adresat societății prin care ei spun că sunt la fel ca ceilalți copii și au nevoie de șansa de a demonstra acest lucru.

   Campania include mai multe activități de sensibilizare, printre care difuzarea unui spot video cu implicarea antrenorului echipei naționale de fotbal, Ion Caras, și a unui copil cu dizabilități; distribuirea materialelor promoționale în timpul meciului; promovarea mesajelor campaniei în mass-media.

   Eroina centrală a spotului este Irina, o fetiță cu sindrom down, care iubește fotbalul și bate mingea cu mult talent. Ea îl impresionează pe antrenorul Ion Caras care o invită să facă parte din echipa lui, convins fiind că doar împreună ei pot câștiga.

   „Suntem siguri de victorie pentru că dedicăm în premieră acest meci de fotbal unei cauze sociale – copiilor cu dizabilități. Eu împreună cu fiecare membru al echipei naționale credem că acești copii sunt la fel ca ceilalți. Nu vrem ca ei să fie izolați în internate sau să stea încuiați în case; vrem ca ei să se afle printre noi și să participe activ la viața de zi cu zi. Ei POT face asta”, a spus Ion Caras, antrenorul selecționatei naționale, la conferința de presă din ajunul meciului.

   Potrivit UNICEF copiii cu dizabilități sunt printre cei mai stigmatizați și excluși copii din lume. În Moldova, de exemplu, unul din cinci moldoveni consideră că copiii cu dizabilități ar trebui plasați în instituții speciale, iar mai puțin de jumătate din părinți ar accepta ca copiii lor să se joace cu cei cu dizabilități.

   „Fiecare dintre noi avem anumite neajunsuri. Ele ne fac să fim speciali. Dar este important să acceptăm acest lucru și să vedem abilitățile, nu neajunsurile”, a spus Alexandra Yuster, Reprezentant UNICEF Moldova.

   Campania cu genericul „EU ȘTIU CĂ POT – I KNOW I CAN – Я ЗНАЮ ЧТО МОГУ” este organizată de UNICEF în parteneriat cu Federația Moldovenească de Fotbal (FMF), Ministerul Educației și Ambasada Marii Britanii și se desfășoară timp de 2 săptămâni în preajma meciului Moldova-Anglia. 

   Pentru detalii: 
   Irina Lipcanu
, Ofițer de presă UNICEF Moldova, mob. 069162304, ilipcanu@unicef.org
   Web: www.unicef.md
   Facebook: http://www.facebook.com/UNICEFMoldova

 

 
Search:

 Email this article

unite for children