Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Moldova este printre puținele țări din lume care a reușit să reducă de două ori mortalitatea copiilor mici

© UNICEF Moldova
© UNICEF Moldova
Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi a semnat astăzi „Angajamentul global pentru supraviețuirea copiilor: Promisiune reînoită” ─ o inițiativă globală UNICEF
  • Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a semnat astăzi „Angajamentul global pentru supraviețuirea copiilor: Promisiune reînoită” ─ o inițiativă globală UNICEF privind continuarea eforturilor în vederea salvării vieții copiilor mici
  • Până în prezent 61 de țări au semnat angajamentul și se așteaptă ca până în luna septembrie 2012 toate țările lumii să răspundă acestui apel

  Chișinău, 7 august 2012 – „Angajamentul global pentru supraviețuirea copiilor: Promisiune reînoită” este o inițiativă globală UNICEF care are drept scop intensificarea angajamentului țărilor în vederea reducerii mortalității infantile și cea a copiilor cu vârsta sub 5 ani.

   Reducerea mortalității la copii reprezintă unul din Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, ținta căruia este reducerea cu două treimi în perioada 1990-2015 a ratei mortalității copiilor cu vârsta sub 5 ani.

   La nivel global în această perioadă au fost înregistrate progrese semnificative – timp de un deceniu rata mortalităţii copiilor sub 5 ani a scăzut cu 35%. Regiunile cu cele mai mari succese sunt Europa Centrală şi de Est, America Latină şi Caraibe și Asia de Est – rata mortalității copiilor sub 5 ani în aceste regiuni a scăzut mai mult de două ori.

   Moldova este printre puținele țări din lume care și-a atins Obiectivul milenar privind reducerea mortalității copiilor, înregistrând o mortalitate a copiilor sub 5 ani de 13.4 la 1000 de născuţi-vii în anul 2011 (în comparație cu 23.3 în an. 2000). Cele mai frecvente cauze ale deceselor copiilor mici în Moldova sunt accidentele, intoxicațiile, traumele, precum și bolile aparatului respirator – cauze prevenibile dacă părinții și îngrijitorii ar supraveghea mai bine copiii.

© UNICEF Moldova

   “Prin semnarea „Angajamentului global pentru supraviețuirea copiilor” Ministerul Sănătății reiterează poziția fermă de a continua eforturile pentru salvarea vieții copiilor mici. Vom aplica metode inovative și eficiente pentru a menține progresele obținute în acest domeniu și a îmbunătăți în continuare situația mamei și copiilor din țara noastră”, a declarat Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, în timpul semnării documentului.

   “UNICEF va sprijini în continuare Ministerul Sănătății în îmbunătățirea accesului mamelor şi copiilor, în special a celor mai vulnerabili, la servicii de sănătate şi alte servicii esenţiale pentru atingerea acestui obiectiv. Eforturile țării urmează să fie axate pe menținerea rezultatelor buneși reducerea discrepanțelor geografice și sociale”, a menționat Svetlana Ștefaneț, Coordonator programe sănătate și educație, UNICEF Moldova.

   “Angajamentul global pentru supraviețuirea copiilor: Promisiune reînoită” are scopul de a reduce rata mortalității copiilor la 20 cazuri la 1000 nou-născuți până în 2035 la nivel global – obiectiv greu de atins mai ales în unele regiuni din Africa și Asia unde ratele mortalităţii copiilor rămân a fi extrem de ridicate. 1 din 8 copii în Africa subsahariană și 1 din 15 copii în Asia de sud moare înainte de a împlini vârsta de 5 ani – aceasta este de 20 de ori mai mult decât în ţările dezvoltate unde în medie este înregistrat 1 deces la 167 de copii cu vârsta su b 5 ani.

   Pentru detalii contactați:

   Irina Lipcanu, Ofițer de presă, UNICEF Moldova; 269 235; ilipcanu@unicef.org

   Urmaţi-ne pe pagina Web : www.unicef.org;  www.unicef.md  

   Și pe pagina Facebook: http://www.facebook.com/UNICEFMoldova#

 

 
Search:

 Email this article

unite for children