Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

1-7 August: Săptămîna mondială de promovare a alăptării

   Avem nevoie de politici mai bune de susținere a mamelor care alăptează, afirmă UNICEF

   1 August 2012 ─ La 20 de ani de la instituirea Săptămânii mondiale de promovare a alăptării, UNICEF afirmă că politicile naţionale mai eficiente de sprijinire a alăptării ar putea preveni anual moartea aproximativ a 1 milion de copii cu vârsta sub cinci ani în țările în curs de dezvoltare.

   În pofida dovezilor convingătoare că alăptarea exclusivă la sân în primele luni de viață previne așa maladii serioase cum ar fi diareea și pneumonia, boli care ucid milioane de copii în fiecare an, ratele globale ale alăptării, în special în țările în curs de dezvoltare, rămân a fi relativ joase − în creştere de la 32% în 1995 la doar 39% în 2010.

   “În cazul în care alăptarea ar fi promovată mai eficient, iar mamele ar fi protejate de marketingul agresiv al înlocuitorilor laptelui matern, am avea mai mulți copii care supraviețuiesc și cresc sănătoși, rate mai mici ale bolilor și malnutriției ce provoacă reținerea în creștere și dezvoltare”, a declarat Directorul Executiv UNICEF, Anthony Lake.

   Barierele care împiedică tot mai multe mame să-și alăpteze copiii sunt răspândite pe larg: promovarea intensivă a formulelor de lapte praf pentru sugari și copiii de vârstă mică, politici naţionale ce nu favorizează concediul de maternitate, precum şi o înţelegere limitată a riscurilor nealăptării.

   Reuniunea liderilor mondiali de la Washington din luna iunie curent, ca parte a mişcării globale cu genericul "Angajamente pentru supraviețuirea copiilor: crearea noilor oportunităţi", și-a focusat atenția asupra prevenirii mortalităţii infantile. Săptămâna de promovare a alăptării oferă o oportunitate unică de a reafirma rolul critic al alăptării pentru atingerea acestui obiectiv.

   În anul 2008 revista Lancet în ediția sa dedicată nutriției a subliniat faptul remarcabil că un copil nealăptat este de 14 de ori mai mult expus riscului de a muri în primele şase luni de viață, decât un copil alăptat exclusiv la sân. Laptele matern oferă copilului toate substanțele nutritive de care are nevoie pentru a crește sănătos și este una dintre cele mai eficiente investiţii în supravieţuirea copiilor.

   “Alăptarea trebuie să fie privită ca un beneficiu pentru copii, dar și pentru mame şi familii, iar pe termen lung, pentru întreaga economie a țării”, a declarat Anthony Lake.

   ###

   Despre UNICEF

  UNICEF este prezent în peste 150 de ţări şi teritorii pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să prospere, din copilarie, până în adolescență. Cel mai mare furnizor mondial de vaccinuri pentru ţările în curs de dezvoltare, UNICEF susţine sănătatea şi nutriţia copilului, apă potabilă şi salubritate, educaţie de calitate de bază pentru toţi copiii, băieţi şi fete, şi protejarea copiilor împotriva violenţei, exploatării şi HIV/SIDA. UNICEF este finanţat de contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, companiilor, fundaţiilor şi guvernelor. Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi a agendei sale de lucru vizitați: www.unicef.org; www.unicef.md 

   Urmăriți-ne și pe Facebook http://www.facebook.com/UNICEFMoldova 

  Pentru mai multe detalii contactați: Irina Lipcanu, Ofițer de Presă UNICEF Moldova, tel: 269 235; ilipcanu@unicef.org

 

 

 

 

Всемирная неделя поощрения грудного вскармливания


Search:

 Email this article

unite for children