Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Reformele în domeniul justiției juvenile din Moldova – model pentru alte țări din regiune

   Chișinău, 2 iulie 2012 –  În perioada 1-7 iulie 2012 în Moldova se află în vizită de studiu o delegație de nivel înalt din Tadjikistan, pentru a se documenta cu privire la situația în domeniul justiției juvenile. Reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului, Curții Supreme și altor instituții de drept, precum și membri ai societății civile și UNICEF din Tadjikistan  se vor întâlni cu omologii lor din Republica Moldova, pentru a se inspira din bunele practici și experiența țării noastre la capitolul justiției pentru copii.

  Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în acest domeniu în ultimii ani, fiind recomandată de către biroul regional UNICEF ca o țară-model în Europa de Est.
Astfel, datorită reformelor în justiţie, s-a reuşit reducerea numărului minorilor aflați în detenţie, tot mai mulți copii fiind redirecționați spre proceduri alternative, cum ar fi probaţiunea şi munca în folosul comunității. În acest scop, a fost creat un nou serviciu de probaţiune în care sunt angajați ofiţeri de probaţiune, inclusiv 42 specializați în lucrul cu copiii. Astăzi în Moldova asemenea servicii de probațiune există în toate raioanele țării.

   Totodată, responsabilitatea pentru investigarea cazurilor cu implicarea copiilor, a fost transferată de la poliţie la procuror și au fost desemnați 73 de procurori specializați în cauzele cu participarea infractorilor minori, aceștia  fiind instruiți în lucrul cu copiii.

   Acest lucru a permis o abordare mai prietenoasă a cazurilor în care sunt implicați copiii,  sentința maximă pentru copii a fiind redusă la 10 ani, iar  durata maximă în care un minor poate fi reținut de poliție - de la 72 la 24 de ore.

   Toate aceste schimbări au apropiat sistemul de justiție juvenilă al R. Moldova de standardele europene şi internaţionale.

   În același timp, specialiștii atestă și unele lacune ale sistemului, printre care insuficienţa serviciilor pentru copiii în conflict cu legea şi lipsa mecanismelor de reintegrare socială a acestora. În continuare, Republica Moldova trebuie să depună eforturi pentru a crea servicii comunitare de sprijin și asistență pentru resocializarea minorilor în conflict cu legea, dar și prevenirea infracțiunilor în rândul copiilor vulnerabili.

   Schimbările în domeniul justiției pentru copii au fost realizate cu suportul partenerilor, UNICEF având un rol important în promovarea reformelor, a schimbului interstatal de experiență și consolidarea parteneriatelor în interesul copiilor.

  Vizita delegației din Tadjikistan în R. Moldova în perioada 1-7 iulie 2012 este organizată de oficiul UNICEF din Tadjikistan, cu suportul UNICEF Moldova și a Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

   În urma vizitei se așteaptă ca experiența Moldovei să fie preluată de către Tadjikistan, în realizarea reformelor ce țin de justiția pentru copii.

  Pentru contact:
  Irina Lipcanu
, Ofițer de Presă UNICEF Moldova, tel: 269 235; mob: 069162304; e-mail: ilipcanu@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children