Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Combaterea maladiilor care cauzează cele mai multe decese printre cei mai săraci copii din lume poate aduce câştiguri enorme – UNICEF

  • UNICEF lansează astăzi la nivel global un nou raport despre pneumonie şi diaree – primele două boli ucigaşe ale copiilor sub 5 ani
  • Raportul demonstrează că prevenirea şi combaterea acestor boli poate aduce câştiguri enorme

   NEW YORK, 8 iunie 2012 – Pneumonia şi diareea cauzează aproximativ o treime din decesele copiilor sub cinci ani în toată lumea – sau peste 2 milioane de vieţi anual. Circa 90% din decesele din cauza pneumoniei şi diareei au loc în Africa sub-Sahariană şi Asia de Sud, se arată într-un nou raport UNICEF Pneumonia şi diareea: Combaterea bolilor care cauzează cele mai multe decese printre cei mai săraci copii din lume, lansat astăzi la New York.

  Raportul argumentează că prevenirea acestor maladii  poate aduce câştiguri enorme în bugetele ţărilor sărace. Prevenirea şi tratarea acestor boli presupune nişte paşi foarte simpli: vaccinarea tuturor copiilor; încurajarea alimentării la sân şi spălarea pe mâini cu săpun; extinderea accesului la apă potabilă de calitate şi sanitaţie; asigurarea tratamentului pentru copiii bolnavi.

  Potenţialul de a salva vieţile copiilor este mai mare dacă intervenţiile în cazurile de pneumonie şi diaree ar fi extinse şi ar ajunge la cei mai dezavantajaţi copii. În acest sens, raportul menţionează că vieţile a peste 2 milioane de copii din 75 de ţări cu cea mai înaltă rată a mortalităţii ar putea fi salvate dacă toţi copiii sub cinci ani din aceste ţări ar avea acces la aceleaşi servicii de care se bucură cei mai bogaţi. 

  Raportul prezintă un şir de date care arată progresul şi provocările pe parcursul ultimelor câteva decenii în lupta cu aceste maladii.

  Astfel, îngrijirea corespunzătoare a copiilor bolnavi de pneumonie este ocazională, cu mai puţin de o treime din copiii afectaţi primind antibiotice. Sărurile orale de rehidratare, un răspuns tradiţional şi ieftin atunci când copiii suferă de diaree sunt folosite doar de o treime din copiii bolnavi în ţările în curs de dezvoltare, ceea ce semnalează un eşec în efectuarea uneia din cele mai elementare intervenţii pentru supravieţuirea copiilor.

  Una din modalităţile cele mai simple şi mai eficiente de protejare a bebeluşilor de boală este alimentarea exclusivă la sân. Cu toate acestea, mai puţin de 40% de bebeluşi mai mici de şase luni din ţările în curs de dezvoltare sunt alăptaţi exclusiv la sân, fiind privaţi de această măsură de protecţie importantă.

  În ţările în curs de dezvoltare, cei săraci au mai puţine şanse comparativ cu cei bogaţi să beneficieze de intervenţiile care salvează viaţa. Noile vaccinuri împotriva celor mai importante cauze ale pneumoniei şi diareei sunt deja disponibile. Raportul a constatat că ţările cu cele mai mici venituri au introdus vaccinul Haemophilus influenza de tip (Hib). Totodată, şi vaccinurile conjugate pneumococice sunt disponibile din ce în ce mai mult, de aceea ţările cu venituri mici ar trebui să le introducă urgent în programele lor de imunizare.

   Inovaţiile de asemenea ajută la efectuarea schimbării. Tablete de zinc şi amoxicilină prietenoase copiilor şi sărurile orale de rehidratare cu arome ambalate în pachete sunt mai plăcute la gust pentru copii, iar noile tehnologii mobile şi mesajele scurte SMS permit lucrărorilor din sectorul sănătăţii să ajungă în comunităţile depărtate şi în alte zone unde copiii sunt expuşi unui risc de îmbolnăvire foarte mare. 

   “Inovaţiile au ajutat la salvarea milioanelor de vieţi; acestea pot şi vor economisi bani,” a spus Anthony Lake, Directorul Executiv UNICEF.

  ###

  Pentru editori: Raportul integral este disponibil pe pagina web unicef: https://www.unicef.org/media/files/UNICEF_P_D_complete_0604.pdf

  Despre UNICEF
  UNICEF lucrează în 190 de ţări şi teritorii pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să se dezvolte bine, încă din frageda copilărie şi pînă în adolescenţă. Cel mai mare prestator de vaccinuri pentru ţările în curs de dezvoltare, UNICEF sprijină sănătatea şi nutriţia copiilor, apă potabilă bună şi sanitaţie, educaţie de bază de calitate pentru toţi băieţeii şi fetiţele şi protecţia copiilor de violenţă, exploatare şi SIDA. UNICEF este finanţat pe deplin din contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, afacerilor, fundaţiilor şi guvernelor. Pentru mai multe informaţii despre UNCEF şi agenda sa de lucru: www.unicef.org; www.unicef.md

  Urmăriţi-ne pe Twitter şi Facebook.

  Pentru informaţii adiţionale, Vă rugăm să ne contactaţi:

  Kate Donovan UNICEF New York, Tel: + 1 212 326 7452, kdonovan@unicef.org
Irina Lipcanu, Ofiţer de Presă UNICEF Moldova, 269 235, ilipcanu@unicef.org

 

 

 

 

Fapte şi Cifre


Search:

 Email this article

unite for children