Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Un apel către reprezentanţii bussinesului din RM de a respecta şi susţine drepturile copiilor

  • UNICEF, Pactul Global şi Asociaţia Businessului European au lansat astăzi la Chişinău „Principiile de Business şi Drepturile Copiilor”
  • Cele 10 principii îndeamnă agenţii economici să desfăşoare un business responsabil pentru copii, în interesul superior al copiilor şi familiilor acestora

  Chişinău, 15 mai 2012 -  Un set de referinţă din zece principii a fost făcut public astăzi la Chişinău cu scopul de a asigura respectul şi sprijinul drepturilor copiilor de către mediul de afaceri.  Organizatorii evenimentului - UNICEF, Pactul Global şi Asociaţia Businessului European - au lansat un apel către companii privind intensificarea eforturilor de susţinere a drepturilor copiilor la locurile de muncă, pieţele de desfacere şi în comunitate.

   Acoperind o gamă largă de probleme-cheie, începând cu munca copiilor şi practicile de marketing şi publicitate, şi până la rolul afacerilor în sprijinirea copiilor aflaţi în situaţii de urgenţă, principiile îndeamnă întreprinderile comerciale să susţină drepturile copiilor prin angajamente politice, demersuri şi măsuri de remediere.

   Principiile identifică o gamă largă de acţiuni, care ar trebui să fie preluate de businessul privat pentru a preveni şi soluţiona efectele nefavorabile ale activităţilor comerciale, dar şi pentru a maximiza efectele pozitive ale acestora asupra vieţii copiilor. Aceste principii sunt destinate tuturor tipurilor de afaceri, transnaţionale şi altele, indiferent de dimensiunea, domeniul, locul, proprietarul şi structura acestora.

   De asemenea, principiile se adresează şi altor actori sociali care stabilesc relaţii cu mediul de afaceri, în special guvernelor şi societăţii civile. Guvernele la toate nivelele au datoria de a proteja, respecta şi îndeplini drepturile copiilor. În acelaşi timp, toţi actorii sociali, inclusiv mediul de afaceri şi societatea civilă, trebuie să se supună legislaţiei naţionale în vigoare şi să respecte standardele internaţionale cu privire la drepturile copiilor. Principiile încearcă să identifice rolul afacerilor pentru a răspunde apelului comunităţii internaţionale către toţi membrii societăţii de a adera la mişcarea globală ce contribuie la construirea unei lumi mai bune pentru copii.

   Principiile se bazează pe rezultatele unui proces global de consultare, la care au participat peste 600 de oameni de afaceri, reprezentanţi ai societăţii civile şi copii. Procesul de consultare a cuprins câteva mii de persoane.

  Principiile au fost dezvoltate de către UNICEF, UN Global Compact şi  ”Salvaţi Copiii” şi lansat în martie 2012 la Londra. Multe companii internaţionale importante cum ar fi IKEA, H&M, KPMG, Marks & Spencer etc. au confirmat importanţa respectării acestor principii în activitatea lor.

   În Republica Moldova evenimentul este organizat de UNICEF, Pactul Global şi Asociaţia Businessului European. Peste 30 de agenţi economici au participat la eveniment.  
         

  Pentru contact:
   Irina Lipcanu,
Ofiţer de Presă UNICEF  Moldova, tel: 269 235; ilipcanu@unicef.org

 

 

 

 

DRAFT PRINCIPLES

Principles

Search:

 Email this article

unite for children