Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Numărul ţărilor care au introdus fortificarea făinii cu fier în legislaţie s-a dublat în ultimii opt ani

© UNICEF Moldova

   Atlanta, 15 mai 2012 – Republica Moldova şi statele Togo şi Benin din Africa de Vest au adoptat recent legea cu privire la adăugarea vitaminelor şi mineralelor în făina de grâu. Actualmente, 68 de ţări au adoptat legea cu privire la fortificarea făinii de grâu cel puţin cu fier sau acid folic, faţă de 2004, când în doar 33 de ţări exista o astfel de lege. Peste două miliarde de oameni din cele 68 de ţări beneficiază de pe urma acestei legi.

  Lansată oficial în 2004, Iniţiativa Globală de Fortificare a Făinii cu Fier (FFI) este o reţea de parteneri care lucrează  pentru a face din  fortificarea făinii cu fier o practică standard  în procesul industrial de măcinare.   În acea perioadă 33 de ţări, în special din America şi Orientul Mijlociu, au avut nevoie  de o asemenea măsură de fortificare a făinii de grâu.
”Creşterea numărului de ţări care au adoptat această lege  se datorează faptului că  liderii acestor state au vrut să îmbunătăţească sănătatea populaţiei şi să faciliteze astfel munca  celor din domeniu,  atât din sectorul public, privat cât şi  non-guvernamental, a declarat directorul FFI, Scott Montgomery. ”Dublarea numărului de ţări  este o realizare pe care o putem sărbători cu toţii”.

  Produsele alimentare din făină fortificată asigură nutrienşii suplimentari esenţiali pentru toţi consumatorii. Pentru elaborarea standardelor potrivite de fortificare, statele trebuie să evalueze mai întâi obiceiurile de consum  ale populaţiei, categoria de  făină preferată, precum şi date despre deficienţa de nutriţienşi.

  În Moldova făina va fi fortificată cu fier şi acid folic, adică vitamina B. Fortificarea făinii va începe în 2012 la cele mai mari trei  mori industriale din ţară, iar în 2013 toate brutăriile vor utiliza făină fortificată în produsele lor.

  Hotărârile din Togo şi Benin prevăd, de asemenea, adăugarea fierului şi acidului folic în făina de grâu. Opţional, pot fi incluşi şi alţi nutrienşi, precum vitamina B şi zinc, iar majoritatea morilor adaugă atât nutrienşii obligatorii, cât şi pe cei opţionali. La dorinţă, se poate fortifica şi făina din porumb.

  Toţi oamenii au nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, care transportă oxigenul către ţesuturi şi muşchi. Fierul sporeşte capacitatea adulţilor pentru practicarea  activităţilor fizice şi  productivitatea muncii. De asemenea, fierul este esenţial atât pentru dezvoltarea fizică şi mintală a copiilor, cât şi pentru sănătatea femeilor însărcinate şi a viitorilor copii. Cu toate acestea, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, lipsa fierului este ”una dintre cele mai răspândite deficienţe din lume”.

  De acid folic au nevoie toţi oamenii, pentru a produce şi menţine celulele sănătoase, şi îndeosebi femeile care pot rămâne însărcinate. Potrivit Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA, s-a dovedit că patru sute de micrograme pe zi, consumate cu cel puţin o lună înainte de concepere şi în primele stadii ale sarcinii, pot preveni de la 50 la 70 la sută din defectele tubului neural la naştere. Cel mai răspândit defect congenital este spina bifida, când coloana vertebrală a bebeluşului nu se formează corect. Copiii care se nasc cu spina bifida sunt supuţi nenumăratelor intervenţii chirurgicale şi se confruntă cu multe probleme de sănătate. Spina bifida nu poate fi tratată. Un alt defect al tubului neural este anencefalia, atunci când creierul nu se formează corect. Anencefalia este întotdeauna fatală.

  Legislaţia din statele din Africa de Vest, de asemenea, prevede adăugarea vitaminei A în uleiul comestibil. Lipsa vitaminei A este principala cauză a orbirii la copii, care poate fi prevenită  şi creşte riscul bolilor şi deceselor cauzate de infecţii severe. Făina poate fi fortificată cu vitamina A, ceea ce creşte costul fortificării şi scade termenul de păstrare a făinii. În schimb,  multe ţări preferă să fortifice cu vitamina A uleiul comestibil şi zahărul. Toate cele patru întreprinderi de producere a uleiului comestibil şi două mori de măcinare a făinii de grâu din Benin şi Togo au fost instruite în utilizarea echipamentului corespunzător, pentru asigurarea unui premix  de calitate, şi efectuarea proceselor tehnologice de calitate. Industriile din ambele ţări s-au conformat la standardele regionale din decembrie 2009. Legislaţia îi va obliga, de asemenea, pe toţi importatorii să asigure deplina conformitate la aceste standarde.

  În acest proces au fost implicaţi nu doar liderii ţărilor, care au sprijinit fortificarea în fiecare dintre acestea, ci şi mulţi parteneri internaţionali: UNICEF, Helen Keller International, Comisia Uniunii Monetare şi Economice a Africii de Vest (UEMOA), Organizaţia de Sănătate a Africii de Vest (WAHO), Iniţiativa de Micronutrienţi şi Fundaţia Michael şi Susan Dell. Acţiunea din Togo şi Benin face parte din iniţiativa de ”Fortificare a Africii de Vest”, finanţată în mare parte de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internaţională.

  ####
  Despre FFI:
Iniţiativa de Fortificare a Făinii (FFI) este o reţea de parteneri care lucrează împreună pentru a face din fortificarea făinii o practică standard în procesul de măcinare, astfel ca oamenii din întreaga lume să devină şi mai deştepţi, şi mai puternici şi mai sănătoşi. FFI formează alianţe între guverne şi agenţii internaţionale, industrii de grâu şi făină,  consumatori şi societatea civilă.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children