Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Mai multe ziare şi televiziuni s-au angajat să respecte drepturile copilului în materialele jurnalistice

© UNICEF Moldova
© UNICEF Moldova

   Chişinău, 4 Mai 2012 - Cel puţin 20 de organizaţii şi instituţii media au semnat pe data de 4 mai 2012 o declaraţie prin care şi-au asumat respectarea principiilor etice în articolele despre copii, pentru a le proteja drepturile. Declaraţia a fost lansată în cadrul Expoziţiei ”Mass-media şi drepturile copiilor”, organizată în Grădina Publică ”Ştefan cel Mare” de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi UNICEF în co ntextul Zilelor Libertăţii Presei la Chişinău.

   Preşedinţii ONG-urilor de media şi directorii mai multor redacţii au recunoscut necesitatea consolidării eforturilor pentru respectarea în mass-media a drepturilor copiilor victime/martori ai infracţiunilor şi pentru promovarea imaginii pozitive a copiilor în presă.

   Publicaţiile s-au angajat, între altele, să respecte dreptul fiecărui copil la tratament non-discriminatoriu, să abordeze copiii cu respect şi demnitate şi să asculte opinia lor în procesul realizării materialelor de presă. De asemenea, redacţiile s-au angajat să nu folosească termeni denigratori şi să nu divulge identitatea copiilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă. Un alt punct al declaraţiei vizează angajamentul redacţiilor de a urmări evoluţia celor mai grave cazuri de violare a drepturilor copiilor.

  ”Prin această acţiune vrem să atragem atenţia opiniei publice şi comunităţii jurnalistice asupra responsabilităţii pe care o avem atunci când scriem despre problemele copiilor. Este primordial ca toate informaţiile care apar în presă să fie scrise profesionist, să aibă impact şi, cel mai important, să nu dăuneze copilului”, a spus la lansarea expoziţiei preşedintele Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

   Prezentă la festivitatea de inaugurare a expozitiei, vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a apreciat că în ultimii 7-8 ani calitatea materialelor jurnalistice referitoare la copii a crescut. ”Atunci când scriem despre copii trebuie să avem grijă ca din fiecare mesaj copilul să poată învăţa cum să devină mai protejat şi cum să ceară ajutor atunci când are nevoie. Iar noi, adulţii, să avem urechi ca să îl ascultăm şi să fim gata să îi acordăm sprijinul”, a spus vicepreşedintele Parlamentului.

   La rândul său, reprezentantul UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster, a declarat că modul în care presa scrie despre copii influenţează decisiv maniera în care adulţii acţionează şi gândesc referitor la copii. ”UNICEF are o colaborare bună cu mass-media din Moldova, unde am văzut un angajament puternic de a reflecta corect drepturile copilului. Vreau să încurajez reprezentanţii media să fie atenţi la fiecare cuvânt pe care îl scriu şi la fiecare imagine pe care o postează. Este o cale de a construi o Moldovă modernă, prietenoasă copiilor şi cu un viitor măreţ”, a spus Alexandra Yuster.

© UNICEF Moldova
© UNICEF Moldova

  În cadrul aceluiaşi eveniment, Asociaţia Presei Independente a prezentat posterul 10 reguli de aur pentru jurnaliştii care scriu despre copii, editat în colaborare cu UNICEF. Posterul sumarizează cele mai importante 10 principii etice care vor ajuta jurnaliştii să elaboreze materiale mai bune şi mai bine documentate despre copii. Posterul editat cu sprijinul UNICEF, în limbile română şi rusă, va fi distribuit în toate redacţiile mass-media din ţară, precum şi în instituţiile de învăţământ, universităţi şi centre care editează ziare. 

 Lista instituţiilor media care au semnat Declaraţia cu privire la respectarea drepturilor copiilor în materialele jurnalistice:

1. Centrul de Investigatii Jurnalistice
2. Asociaţia Presei Independente
3. Consiliul de Presă
4. Centrul Media pentru Tineri
5. Compania Publică „Teleradio Moldova”
6. TV Publika
7. Ziarul „Adevărul”
8. Ziarul „Jurnal de Chişinău”
9. Publicaţia  „Ziarul de Gardă”
10. Ziarul „Timpul”
11. Revista pentru copii „Amic”
12. Ziarul pentru copii „Tribuna Copiilor”
13. Ziarul pentru copii „Florile Dalbe”
14. Publicaţia „Cuvântul” (Rezina) 
15. Publicaţia „Gazeta de Sud” (Cimişlia)
16. Revista pentru părinţi şi copii „Odoraş”
17. Publicaţia „Natura”
18. Centrul Tânărului Jurnalist
19. Publicaţia „Observatorul de Nord” (Soroca)
20. Publicaţia „SP” (Bălţi)
21. „Expresul” (Ungheni)
22. „Glia Drochiană (Drochia)
23. Săptămânalul „Vocea Poporului”
24. „Cuvântul Liber” (Leova)

  Declaraţia este deschisă pentru a fi semnată şi de alte instituţii media. 

  Pentru semnarea Declaraţiei Vă adresaţi la Centrul de Investigaţii Jurnalistice , persoana de contact Natalia Porubin, email nataporubin@gmail.com, 079727205  

 

 

 

 

Declaraţia Expoziţiei


Search:

 Email this article

unite for children