Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Familiile şi copiii din Moldova vor fi protejaţi de o nouă Strategie

   Orhei, 17 Aprilie 2012 - Prim-ministrul R. Moldova, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi UNICEF  au lansat astăzi, la Orhei, procesul de consultări publice pentru elaborarea unei noi Strategii de protecţie a familiei şi copilului în Republica Moldova.

  Strategia este o continuare logică a reformei sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului pentru anii 2007-2011, care a înregistrat progrese semnificative pentru copii. Astăzi în instituţii sunt de două ori mai puţini copii decât erau la începutul reformei. Copiii au fost ajutaţi să se reîntoarcă în familiile lor biologice sau au fost plasaţi în servicii alternative de tip familie: case comunitare, case  de tip familie, servicii de asistenţă parentală profesionistă.

   Cu toate acestea progresul a decurs mai lent în cazul copiilor cu dizabilităţi şi celor de vârstă fragedă până la 3 ani. Astăzi în Moldova mai sunt în jur de 200 de copii mici care locuiesc în instituţii, deşi aflarea lor aici poate fi dramatică: o regulă generală spune că pentru fiecare 3 luni petrecute într-o instituţie, un copil pierde 1 lună în dezvoltare. 

   Prim-ministrul R. Moldova, dl. Vlad FILAT, a declarat, astăzi la Orhei, angajamentul Guvernului  de a stopa gradual plasarea copiilor mici în instituţii, ca parte componentă a noii Strategii de protecţie a familiei şi copilului. În felul acesta Guvernul moldovean a răspuns apelului lansat în anul 2011 de către UNICEF şi Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului către ţările din Europa Centrală şi de Est.

   „Insist ca acesta să fie una din ţintele pe termen mediu ale viitoarei Strategii", a spus Prim-ministrul, relevând că noua strategie trebuie să fie strîns legată de cadrul bugetar public, astfel încît resursele limitate ale statului să fie investite raţional, să urmărească obiective clare şi să producă rezultat maxim.

   „Moldova este prima ţară din regiune care îşi ia un angajament politic atât de clar. Apreciem iniţiativa Guvernului de a accepta această provocare”, a spus Alexandra YUSTER, Reprezentantul UNICEF în Moldova. 

   Dna Valentina BULIGA, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a declarat că noua Strategie de protecţie a copilului şi familiei din Moldova îţi propune, de asemenea, să combată violenţa în familie, abuzul împotriva femeilor şi copiilor, exploatarea prin muncă şi cea sexuală, crearea serviciilor comunitare calitative, precum şi sporirea bunăstării familiilor prin promovarea şi susţinerea unităţii, forţei şi rezistenţei familiei.

  „În timpul de faţă sistemul de protecţie a familiei şi copilului din Moldova se află la o etapă care probabil nu se va repeta - o etapă plină de oportunităţi, care impune totodată o responsabilitate colosală", a menţionat Valentina BULIGA.

  Pentru elaborarea Strategiei vor fi consultaţi părinţii, copiii, specialiştii şi toţi cetăţenii interesaţi. Procesul va fi coordonat de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi  Familiei sub auspiciile Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi sprijinit de către cabinetul Prim-ministrului. UNICEF va asigura expertiza internaţională şi va coordona sprijinul oferit de către agenţiile ONU în Moldova şi organizaţiile neguvernamentale.

  Pentru contact:
  Irina Lipcanu, Ofiţer de presã UNICEF Moldova,
  Tel: 269 235, mob. 069162304, e-mail: ilipcanu@unicef.org;
  Elena Căpăţână, şeful Serviciului de presă al Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei,
  Tel: 269300; 079454344;  e-mail: elena.capatina@mmpsf.gov.md

 

 
Search:

 Email this article

unite for children