Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Moldova va realiza un studiu naţional pentru evaluarea situaţiei copiilor şi femeilor

  • Studiul de Indicatori Multipli în Cuiburi (MICS) este un studiu selectiv al gospodăriilor casnice reprezentativ la nivel naţional
  • MICS  oferă informaţie veridică pentru analiza situaţiei copiilor, femeilor şi bărbaţilor în domeniul sănătăţii, educaţiei, protecţiei copilului,  HIV/SIDA, accesului la serviciile de sănătate etc.
  • În Moldova studiul va fi realizat pe un eşantion de 12,000 gospodării
  • Populaţia este aşteptată să participe la sondaj în perioada 17 aprilie – 30 iunie 2012
  • Pilotarea studiului începe pe 9 aprilie şi va dura trei zile
UNICEF Moldova

   Chişinău, 9 Aprilie 2012: Studiul MICS este o iniţiativă globală a UNICEF care se desfăşoară o dată la 3-5 ani. Pe parcursul ultimilor ani studiul a fost realizat în circa 100 ţări ale lumii.

   Moldova participă în runda curentă a Studiului MICS de rând cu alte ţări din regiune, printre care Ucraina, Belarus, Uzbekistan, Kazahstan. Ultimul studiu de acest fel a fost realizat în Moldova în anul 2000, urmat de Studiul Demografic şi de Sănătate în 2005. Rezultatele MICS din 2012 vor oferi date comparabile cu situaţia din ultimii 10 ani, constituind un suport valoros în elaborarea politicilor şi strategiilor în domeniul sănătăţii, educaţiei şi bunăstării familiilor şi copiilor din Moldova. 

   Studiul MICS este realizat în Republica Moldova de către  Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP)  cu sprijinul tehnic şi financiar al UNICEF Moldova şi contribuţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). La elaborarea chestionarelor au participat reprezentanţii Biroului Naţional de Statistică (BNS), Ministerului Educaţiei, Centrului de profilaxie şi combatere HIV/SIDA, Agenţiilor ONU în Moldova.  Eşantionarea studiului a fost făcută cu implicarea experţilor  BNS şi cuprinde circa 12,000 gospodării din 400 cuiburi din mai multe localităţi urbane şi rurale. La colectare şi analiza informaţiei va fi asigurata confidenţialitatea datelor cu caracter personal.

   Pilotarea Studiului va avea loc în perioada 9-11 aprilie 2012, iar procesul de colectare a datelor va dura 2,5 luni şi se va desfăşura în perioada 17 aprilie – 30 iunie 2012. Rezultatele preliminare ale cercetării vor fi disponibile la sfârşitul anului 2012.

   Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, Centrul Naţional de Sănătate Publică, organizaţiile internaţionale şi toţi specialiştii participanţi la Studiu, se adresează către populaţia ţării de a profita de această ocazie pentru a livra o informaţie cît mai credibilă. Totodată, echipele de intervievatori mizează pe bunavoinţa şi atitudinea receptivă a populaţiei în realizarea sarcinilor prevăzute de Studiul MICS.      
  
   Pentru contact:
   Serviciul de presă şi relaţii cu publicul CNSP: Tel.: 574-533; E-mail: vpantea@cnsp.md

 

 
Search:

 Email this article

unite for children