Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

UNICEF şi Avocatul Copilului au vizitat Gimnaziul-internat de tip sanatorial din oraşul Drochia

UNICEF Moldova

   Drochia, 26 Martie 2012: Alexandra Yuster, Reprezentantul UNICEF în Moldova şi Tamara Plămădeală, Avocatul Parlamentar al Copilului, au întreprins o vizită de documentare la Gimnaziul-internat de tip sanatorial pentru copii cu boli psiho-neurologice din oraşul Drochia. Scopul vizitei a fost de a monitoriza situaţia copiilor plasaţi în această instituţie, a afla care sunt maladiile de care suferă copiii şi ce fel de tratament primesc ei, precum şi a înţelege în ce măsură plasarea copiilor în instituţie este justificată.

Tamara Plămădeală,
Avocatul Parlamentar al Copilului
 Potrivit administraţiei Gimnaziului, în prezent aici sunt plasai 165 copii, cu vârste cuprinse între 7-16 ani. Specificul acestei instituţii - de tip sanatorial - este că aici sunt plasaţi copii din familii social vulnerabile (orfani, cu un singur părinte, din medii degradante), care au probleme de sănătate.

     Termenul maxim în care copiii pot sta aici este de 2 ani, timp în care ei primesc tratament gratuit şi continuă procesul de studii conform curriculei generale. Cele mai frecvente boli de care suferă copiii plasaţi în internat sunt: enureza nocturnă, boli psiho-neurologice asociate unor traume la cap, agresivitate, capacitate scăzută de concentrare etc.) Copiii provin din 15 raioane ale republicii, dar cei mai mulţi sunt din raionul Drochia.

   În urma discuţiilor cu specialiştii Gimnaziului, profesorii şi copiii, Avocatul parlamentar Tamara Plămădeală a comunicat presei prezentă la eveniment că  „medicamentele pe care le primesc copiii sunt cele mai ieftine, astfel că tratamentul de cele mai multe ori este ineficient”. „Bugetul anual al instituţiei pentru tratament este de 48 mii de lei pentru 165 de copii, ceea ce nu este suficient pentru acoperirea tuturor necesităţilor”, a confirmat Lilia Mocanu, medic psihiatru la instituţie. 

Alexandra Yuster, Reprezentanta UNICEF în Moldova
Pe de altă parte, Alexandra Yuster, Reprezentanta UNICEF în Moldova, a menţionat că unii copii care sunt plasaţi în această instituţie nici nu au nevoie de tratament, deoarece sunt perfect sănătoşi. Cauza pentru care ei se află aici nu este una medicală, ci mai degrabă sărăcia şi vulnerabilitatea familiilor din care provin ei.

  „Nu este justificat ca aceşti copii să se afle într-o instituţie de acest fel. Soluţia pentru aceşti copii nu este internatul, ci sprijinul şi protecţia acordată familiilor lor, pentru a ajuta părinţii care se confruntă cu riscul de a-şi instituţionaliza copiii să poată depăşi problemele şi să-şi poată creşte şi educa copiii acasă. Cel mai bun mediu de dezvoltare şi reabilitare pentru copil este familia”, a spus Alexandra Yuster.

   În Republica Moldova există 3 instituţii de tip sanatorial: în oraşul Drochia, în satul Cineşeuţi, Rezina şi satul Ivancea, Orhei.  La sfârşitul anului 2011 în toate cele 3 şcoli-internat erau plasaţi 451 de copii.  Instituţiile sunt subordonate Ministerului Educaţiei.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children