Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

De Ziua Mondială a Apei UNICEF atenţionează că oamenii săraci din mediul rural sunt lipsiţi de accesul la apă potabilă

   NEW YORK, 22 martie 2012 – De Ziua Mondiala a Apei UNICEF cere Guvernelor lumii să acorde o atenţie deosebită oamenilor care locuiesc  în zonele rurale, deoarece ei sunt cei mai afectaţi de lipsa accesului la apă potabilă şi condiţii de salubritate de bază.

   Recent UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a prezentat un raport în care  atenţionează că oamenii săraci din zonele rurale sunt extrem de vulnerabili fără aceste necesităţi de bază pentru viaţă.

   "Guvernele trebuie să se asigure că resursele lor de a obţine rezultate reale pentru cei mai săraci oameni", a spus Sanjay Wijesekera, şef al UNICEF de apă, canalizare şi igienă "În caz contrar, ei risca lăsând porţiuni mari ale populaţiilor acestora, în special copii, ce în ce mai vulnerabili la boli."

   Raportul, intermediar privind apa potabilă şi canalizare în 2012, spune ca lumea sa întâlnit Obiectiv de Dezvoltare ale Mileniului tinta pentru apă potabilă, la sfârşitul anului 2010, când 89 la sută din populaţia lumii, sau de 6.1 miliarde de oameni, folosit îmbunătăţite surse de apă potabilă.

   Cu toate acestea, se spune că locuitorii din mediul rural sunt de mai multe ori mai multe sanse decat omologii lor urbane de a fi, fără acces la apă potabilă sigură. Potrivit raportului, la nivel global există o diferenţă aproape universal de acces la apă potabilă în zonele rurale în comparaţie cu zonele urbane.

   Din cele 783 de milioane de oameni încă fără surse îmbunătăţite de apă potabilă în 2010, 653 milioane sunt din mediul rural. Imaginea chiar mai rău pentru canalizare, în cazul în care la nivel global, 79 la sută din populaţia urbană utiliza o instalaţie de canalizare îmbunătăţită faţă de 47 la sută din populaţia rurală. Complet 72 la suta din cei care nu au acces la salubrizare îmbunătăţită, sau 1,8 miliarde de oameni, trăiesc în zonele rurale.

  UNICEF spune ca decalajul rural-urban pentru apa potabilă este acută în special în ţările mai sărace. În Africa sub-sahariana decalajul dintre urban şi rural este de 34 puncte procentuale. În medie, în ţările mai puţin dezvoltate, de nouăzeci de şapte din fiecare 100 de locuitori din mediul rural nu au apa la robinet în incinta.

   O majoritate covârşitoare, este de femei şi fete care se poartă greul de povara de apă, UNICEF spune. Sondajele efectuate în 25 de ţări din Africa sub-sahariana a constatat că în 71 la sută din totalul gospodăriilor, fără apă pe femei sau fete sedii sunt în principal responsabile pentru colectarea apei. Fiecare gospodărie necesită de obicei cel putin o excursie de o zi, şi, adesea, mai mult, pentru colectarea apei. Se estimează că femeile petrec un total combinat de cel puţin 16 de milioane de ore în fiecare zi de colectare de apă potabilă; bărbaţii petrec de 6 milioane de ore; şi copii, de 4 milioane de ore.

   "Apa potabilă trebuie să ajungă la toată lumea", spune Wijesekera. "Noi nu putem sărbători progresul până la cei care sunt cel mai greu de a ajunge, de asemenea, se poate transforma pe un robinet, sau du-te la un bine sau pompa de apă potabilă şi de a obţine suficient de sigur pentru nevoile lor de zi cu zi."
  
  Despre UNICEF

   UNICEF este prezent în peste 150 de ţări şi teritorii pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să prospere, din copilarie, până în adolescenţă. Cel mai mare furnizor mondial de vaccinuri pentru ţările în curs de dezvoltare, UNICEF susţine sănătatea şi nutriţia copilului, apă potabilă şi salubritate, educaţie de calitate de bază pentru toţi copiii, băieţi şi fete, şi protejarea copiilor împotriva violenţei, exploatării şi HIV/SIDA. UNICEF este finanţat de contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, companiilor, fundaţiilor şi guvernelor. Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi a agendei sale de lucru vizitaţi: www.unicef.org

  Urmaţi-ne pe Twitter şi Facebook

  Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:
  Rita Ann Wallace, UNICEF New York: 212-824-6586 (birou), sau 917-213-4034 (mobil)

 

 
Search:

 Email this article

unite for children