Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Starea copiilor lumii 2012 - Copiii din mediul urban

© UNICEF Moldova

   Copiii într-o lume urbană

  • Cele mai mari disparităţi se atestă în viaţa persoanelor care locuiesc în oraşe, atenţionează Raportul

    UNICEF, 28 februarie 2012 – Urbanizarea lipseşte sute de milioane de copii din întreaga lume de posibilitatea de a beneficia de servicii de bază, avertizează UNICEF în Raportul Global Starea Copiilor Lumii 2012: Copiii într-o lume urbană.

   Procesul de urbanizare este inevitabil. În câţiva ani, se spune în Raport, majoritatea copiilor vor creşte în oraşe sau mai degrabă în zone urbane decât în zone rurale. Copiii născuţi în oraşe deja reprezintă 60 la sută din creşterea numărului populaţiei urbane.

   "Cînd ne gândim la sărăcie, imaginea care în mod tradiţional ne apare în gând este cea a unui copil de la sat", a declarat Directorul Executiv UNICEF, Anthony Lake. "Dar astăzi, un număr tot mai mare de copii care trăiesc în mahalale şi cartiere sărace din oraşe sunt printre cele mai dezavantajate şi vulnerabile grupuri sociale din lume, lipsiţi de servicii şi drepturi elementare."

   "Ignorând aceşti copii şi uitându-i în acele cartiere sărace, nu facem altceva decât să-i privăm de şansa de a se dezvolta şi a-şi atinge potenţialul, lipsind şi societatea de beneficiile economice pe care le-ar putea aduce ei, pentru a avea o populaţie urbană sănătoasă şi bine educată", a adăugat Lake.

   Oraşele oferă copiilor multe avantaje precum accesul la şcoli mai bune, clinici şi locuri pentru distracţie. Cu toate acestea, aceleaşi oraşe din întreaga lume înregistrează cele mai mari disparităţi în domeniul sănătăţii copiilor, educaţiei şi oportunităţilor pentru copii. 

   Infrastructura şi serviciile nu ţin pasul cu ritmul de creştere a populaţiei oraşelor, astfel că nevoile de bază ale copiilor nu sunt îndeplinite. Familiile care trăiesc în sărăcie de multe ori plătesc mai mult pentru servicii de calitate mai proastă. Apa, de exemplu, poate costa de 50 de ori mai mult în cartierele sărace, unde locuitorii trebuie s-o cumpere de la furnizori privaţi, în comparaţie cu cele bogate, unde gospodăriile sunt conectate direct la reţeaua de apă.
 
   Lipsurile îndurate de copiii din comunităţile urbane sărace sunt adesea ascunse de datele statistice generale care pun la un loc toţi orăşenii – bogaţi şi săraci deopotrivă. Cînd asemenea medii statistice sunt utilizate în elaborarea politicilor urbane şi alocarea resurselor, nevoile celor mai săraci riscă să fie trecute cu vederea.

   Să facem oraşele mai bune pentru copii

   Copiii cei mai vulnerabili trebuie să se bucure de o atenţie sporită din partea autorităţilor, indiferent de mediul în care locuiesc. UNICEF îndeamnă guvernele să se gândească la copii atunci când planifică activitatea oraşelor şi să extindă şi să îmbunătăţească serviciile pentru toţi. La o primă etapă sunt necesare date exacte care ar ajuta la identificarea disparităţilor în rândul copiilor din zonele urbane şi modul în care acestea ar putea fi înlăturate. Lipsa unor astfel de date vorbeşte despre neglijarea acestor probleme.

   În timp ce autorităţile de toate nivelurile pot face mai mult, acţiunile comunitare sunt la fel de importante şi reprezintă o parte a succesului.

   Raportul Starea Copiilor Lumii 2012 solicită o mai mare recunoaştere a eforturilor comunităţii în lupta contra sărăciei urbane şi oferă exemple de parteneriate eficiente stabilite cu cei mai săraci oameni din mediul urban, inclusiv copii şi adolescenţi. În urma unor asemenea parteneriate pot fi obţinute rezultate frumoase pentru copii.  În Rio de Janeiro şi Sao Paulo, Brazilia, de exemplu, s-a îmbunătăţit  infrastructura publică, în Cotacachi, Ecuador s-a mărit rata de alfabetizare, iar în Nairobi, Kenya, adolescenţii au efectuat o evaluare a necesităţilor comunităţii lor, furnizând date concrete autorităţilor locale.

    La nivel global, UNICEF şi Programul Naţiunilor Unite pentru Aşezări Umane (UN Habitat) au lucrat împreună timp de 15 ani asupra unei iniţiative de creare a Oraşelor Prietenoase Copilului, stabilind parteneriate ce plasează copiii în central agendei urbane, oferă servicii şi amenajează spaţii protejate, astfel încât copiii să se bucure de o copilărie mai sigură şi mai sănătoasă.

   "Urbanizarea este un proces firesc, tocmai de aceea  trebuie să investim mai mult în oraşe, concentrându-ne atenţia asupra celor mai vulnerabili copii şi asigurându-le accesul la serviciile de care au nevoie", a declarat Directorul Executiv UNICEF, Anthony Lake.

   # # #

   Despre UNICEF
   UNICEF este prezent în peste 150 de ţări şi teritorii pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să prospere, din copilarie, până în adolescenţă. Cel mai mare furnizor mondial de vaccinuri pentru ţările în curs de dezvoltare, UNICEF susţine sănătatea şi nutriţia copilului, apă potabilă şi salubritate, educaţie de calitate de bază pentru toţi copiii, băieţi şi fete, şi protejarea copiilor împotriva violenţei, exploatării şi HIV/SIDA. UNICEF este finanţat de contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, companiilor, fundaţiilor şi guvernelor. Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi agenda sa de lucru vizitaţi: www.unicef.org

 
   Urmaţi-ne pe pagina Web : www.unicef.orgwww.unicef.md
 
   şi pe pagina Facebook:   http://www.facebook.com/#!/pages/UNICEF-Moldova/103893072977032

   Pentru informaţii suplimentare şi stabilirea unor interviuri cu reprezentanţii UNICEF, vă rugăm să contactaţi:

   Irina Lipcanu, Ofiţer de presă, UNICEF Moldova; Mobil: 069162304; ilipcanu@unicef.org

   Sarah Crowe, Senior Media Adviser, UNICEF New York, Mobile: +1 646 209 1590, scrowe@unicef.org
   Peter Smerdon, UNICEF New York, Mobile: +1 917 213 5188, psmerdon@unicef.org

 

 

 

 

SOWC 2012

Download the full report (in PDF)


Executive summary in Russian

  Дети в урбанизированном мире

 Все большее число детей живет в городах. Детям должны быть предоставлены средства и возможности, необходимые для реализации их прав и потенциала.

  Подробнее


Search:

 Email this article

unite for children