Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

UNICEF un partener pentru schimbare

© UNICEF Moldova

   Biroul UNICEF pentru Europa de Est şi Asia Centrală are un nou Director Regional
 
   Geneva, 8 Februarie 2012: Noul director regional pentru Europa Centrală şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente, Marie-Pierre Poirier, a declarat că una din priorităţile sale majore va fi  promovarea cooperării între ţări pentru abordarea problemelor care afectează copiii.

   Responsabilităţile doamnei Poirier cuprind problemele copiilor din cele 22 de ţări şi entităţi într-o regiune care se întinde din Asia Centrală, Caucaz, Turcia şi până la sudul şi estul Europei.

   "Lumea trăieşte acum un moment de transformare, din punct de vedere social, geopolitic, economic şi tehnologic. Acest lucru oferă multe oportunităţi noi pentru agenţiile umanitare şi de dezvoltare. Ceea ce vedem este că modelul vertical al asistenţei pentru dezvoltare este înlocuit acum cu unul pe orizontală, care pune accentul pe parteneriat, schimbul de cunoştinţe şi solidaritate reciprocă".

   "Ca o regiune în curs de dezvoltare, care deţine multe cunoştinţe, Europa de Est şi Asia Centrală este într-o poziţie foarte bună de a conduce  acest proces de transformare. UNICEF se va poziţiona astfel încât să încurajeze şi să sprijine această schimbare", a declarat Marie-Pierre Poirier.

   Dna Poirier vine în regiune din Brazilia, unde, în calitate de Reprezentant UNICEF, a asistat la mai multe inovaţii aplicate în strategiile de dezvoltare echitabilă a ţării şi, astfel, avansarea acesteia în poziţie de lider în America Latină .

   "Atât Rusia cât şi Brazilia, sunt parte a grupului BRIC – economii emergente, care sunt lideri în modelarea acestui nou context economic. Însă aşa cum Turcia este o ţară care avansează rapid, probabil că acest grup ar trebui să fie redenumit BRICT".

   Dna Poirier a declarat că o prioritate-cheie pentru UNICEF la nivel global este de a aborda problemele legate de disparităţile care afectează unele familii şi copii. Atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului pentru fiecare oferă ţărilor o hartă de parcurs şi obiective măsurabile, pentru a soluţiona aceste diferenţe. UNICEF va lucra în strânsă colaborare cu guvernele pentru a se asigura că aceste obiective pot fi îndeplinite până în 2015, atunci cînd ţările vor trebui să raporteze ce progrese au obţinut.

   "În acest moment se lucrează mult sub acest aspect şi UNICEF se va focusa asupra  oportunităţilor pe care le avem de a învăţa unii de la alţii. Aştept cu nerăbdare să vizitez ţările angajate pentru realizarea ODM-urilor pentru toţi copiii cu echitate ", a spus ea. "Unele ţări din regiunea noastră sunt, de asemenea, gata să ajute alte ţări să îndeplinească aceste obiective."

   Marie-Pierre Poirier aduce în poziţia sa o experienţă de 25 de ani acumulată în Asia, Africa, Europa şi America Latină în dezvoltarea şi managementul Programelor de ţară bazate pe drepturile de cooperare, create şi puse în aplicare cu guvernele, societatea civilă şi sectorul privat.

   Înainte de a veni în această poziţie, Dna Marie-Pierre a fost Reprezentant UNICEF în Brazilia de la sfârşitul anului 2004. Cariera ei a început la ONU în octombrie 1984, la sediul UNICEF din New York, lucrând în Departamentul care se ocupă cu programul de eradicare a sărăciei şi excluziunii în zonele urbane. Ea s-a mutat apoi la Geneva, în 1989, pentru a conduce Secţia pentru Drepturile Copilului, în timpul negocierilor finale privind Convenţia privind Drepturile Copilului. Din 1995, ea a muncit  în Islamabad, Pakistan, în calitate de Coordonator de Program. În 1998, a fost numit Reprezentant UNICEF în Namibia şi în decembrie 2000, Reprezentant în Mozambic.

   Dna Marie-Pierre Poirier deţine o diplomă de masterat de la Institutul Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale (Nouvelle Sorbonne). A absolvit, de asemenea, studii în economie la Universitatea din Paris, în 1981, după ce a studiat un an la Harvard. Ea este mama a doi copii - Stefanie (20 ani) şi Luc (18 ani).

   Despre UNICEF
   UNICEF este prezent în peste 150 de ţări şi teritorii pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să prospere, din copilarie, până în adolescenţă. Cel mai mare furnizor mondial de vaccinuri pentru ţările în curs de dezvoltare, UNICEF susţine sănătatea şi nutriţia copilului, apa potabilă şi salubritatea, educaţia de calitate de bază pentru toţi copiii, băieţi şi fete, şi protejarea copiilor împotriva violenţei, exploatării şi HIV/SIDA. UNICEF este finanţat de contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, companiilor, fundaţiilor şi guvernelor. Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi a agendei sale de lucru vizitaţi: www.unicef.org; www.unicef.org/ceeciswww.unicef.md;

  Urmaţi-ne pe Twitter şi  Facebook

   Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:

   Oficiul Regional pentru UNICEF CEECIS de la Geneva, John Budd, +41794311537 jbudd@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children