Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

O şansă la educaţie pentru copiii din localitatea de romi Schinoasa

    20 Decembrie 2011, s. Schinoasa, r. Călăraşi – Un Centru comunitar pentru educaţie timpurie şi informare a familiei a fost inaugurat astăzi în satul Schinoasa, r-l Călăraşi. La eveniment au participat viceministrul educaţiei, Tatiana Potîng, Reprezentantul UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, părinţi şi copii.

  Satul Schinoasa are o populaţie de 298 persoane preponderent de etnie romă. În această localitate nu există şcoală, biserică, magazin sau altă instituţie publică. Centrul comunitar pentru educaţie timpurie şi informare a familiei va fi unica instituţie social-culturală din sat.

  Centrul reprezintă o casă privată luată în chirie de către autoritatea publică locală de la o familie de bătrîni. Casa a fost renovată cu suportul primăriei şi dotată ulterior cu mobilier, cărţi, jucării LEGO, calculator, imprimanta, televizor de către UNICEF şi IKEA.

  În total, 27 de copii preşcolari cu vârsta de 3-7 ani din Schinoasa urmează să frecventeze grădiniţa. Pentru majoritatea dintre ei aceasta este unica oportunitate de a beneficia de educaţie şi a se pregăti de şcoală.

  „UNICEF este convins că acest centru comunitar va îmbunătăţi viaţa copiilor şi părinţilor din sat. Părinţii vor fi liniştiţi că fetele şi băieţii lor se află în siguranţă, se joacă şi învaţă deprinderi de viaţă. Totodată, ei vor găsi la centru informaţie utilă pentru ei şi practici bune de îngrijire şi educaţie a copiilor”, a spus Alexandra Yuster, Reprezentant UNICEF în Moldova.

  Tatiana Potâng, Viceministra Educaţiei, a mulţumit tuturor factorilor de decizie şi întregii comunităţi pentru contribuţia la deschiderea centrului. „Prin intermediul centrului se va crea un mediu adecvat pentru instruirea şi educarea copiilor, dar şi o modalitate de integrare socială”, a menţionat Viceministra.

  Deschiderea centrului este parte a proiectului „Îmbunătăţirea accesului la serviciile de educaţie timpurie de calitate pentru toţi copiii, în special cei vulnerabili”, lansat la iniţiativa Ministerului Educaţiei, susţinut de UNICEF Moldova şi Compania IKEA din Suedia. Proiectul prevede deschiderea centrelor comunitare în 50 de localităţi fără grădiniţe, precum şi instruirea educatorilor, într-o perioadă de doi ani.

  Ca urmare a acestui proiect, peste două mii de copii, cu vîrsta cuprinsă între 3-6 (7) ani, vor merge la grădiniţă. Centrele comunitare vor fi dotate cu mobilier, jucării, echipamente tehnic, literatură pentru copii, părinţi şi educatori.

  În responsabilitatea autorităţilor publice locale este identificarea şi reparaţia localului, inclusiv conectarea la apeduct şi construcţia blocului sanitar. Ministerul Educaţiei de comun acord cu Direcţiile Generale Învăţămînt, Tineret şi Sport va selecta şi instrui cadrele didactice, care vor fi angajate.         

  În Republica Moldova sînt 1371 grădiniţe. 23% din copiii de vîrstă preşcolară (3-6 ani) încă nu au posibilitatea să frecventeze o grădiniţă.

  Pentru contact: 
  Irina Lipcanu, Ofiţer de presã UNICEF Moldova;  tel: 269 235,
  mob. 069162304, e-mail: ilipcanu@unicef.org;

 

 
Search:

 Email this article

unite for children