Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Peste 3,5 milioane de copii în toată lumea mor anual din cauza maladiilor provocate de lipsa igienei

Unicef Moldova

  Pe 15 octombrie este marcată Ziua Mondială a spălatului pe mâini

  Apelul transmis în această Zi este de a practica spălatul pe mâini cu săpun

  În Moldova doar 4 copii din 10 se spală pe mâini după folosirea toaletei

   Chişinău, 13 octombrie 2011 – Ziua mondială a spălatului pe mâini a fost instituită în anul 2008, atunci când Asambleea Generală ONU a numit Anul Internaţional al Sanitariei, având scopul de a promova practicile corecte de igienă. În toată lumea mului oameni sunt obişnuişi să se spele pe mâini doar cu apă, dar specialiştii afirmă că spălarea corectă a mâinilor presupune folosirea obligatorie a săpunului.

   Spălatul pe mâini cu săpun este o cale ieftină şi eficientă de a evita şi preveni astfel de maladii cum sunt diareea, pneumonia, hepatita. În fiecare an, mai mult de 3,5 milioane de copii în toată lumea mor până la vârsta de cinci ani din cauza acestor maladii. Spălatul pe mâini  previne şi multe infecţii ale pielii, infecţii oculare, viermi intestinali, gripa aviară.

   În R. Moldova, nu toate gospodăriile au săpun, şampon, periuţă de dinţi şi pastă de dinţi pentru copiii lor. Un studiu UNICEF arată că doar patru copii din zece se spală pe mâini după WC, iar obiceiul de a se spăla pe mâini depinde foarte mult de frecventarea grădiniţei, nivelul de instruire al îngrijitorului şi nivelul socio-economic al gospodăriei.

   Doar 10% din copii încep să se spele pe dinţi la vârsta de 1 şi 2 ani. Aproape toţi copiii din mediul urban (93%) încep să se spele pe dinîi la vârsta de 4-7 ani, spre deosebire de 65% în mediul rural. 

   Studiul UNICEF „Calitatea apei, a sanitariei şi practicilor de igienă în şcoli”  realizat în 2010 arată că igiena în şcolile din Moldova este nesatisfăcătoare. În 232 de şcoli din ţară elevii nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini, deoarece lipsesc robinetele şi sunt deteriorate chiuvetele. 70% din şcoli duc lipsă de săpun şi uscătoare.

   Mai mult de jumătate din copiii din şcolile rurale  nu au acces la veceuri interioare, iar hârtia igienică lipseşte în practic toate şcolile rurale şi în 2/3 din şcolile urbane. Astfel, există pericolul ca elevii să nu reuşească să se spele pe  mâini după ce folosesc veceul şi înainte de a lua masa, fiind expuşi riscului de a se îmbolnăvi de bolile „mâinilor murdare”. 

   Ziua Mondială a spălatului pe mâini este un prilej de a motiva copiii să utilizeze practicile corecte de igienă şi să fie adevăraţi "ambasadori ai mâinilor curate", promovând aceste mesaje la şcoală, în familie şi în comunitate.

   Pentru mai multă informaţie la acest subiect vizitaţi: www.globalhandwashingday.org; www.unicef.md;
   Pentru contact: Irina Lipcanu, Ofiţer de Presă UNICEF Moldova; tel. 269 235; ilipcanu@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children