Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Jucării în valoare de jumătate de milion de dolari pentru copiii din cele mai sărace localităţi din Moldova

Unicef Moldova

  Chişinău, 10 octombrie 2011 – Copiii de la grădiniţa Nr 1 din satul Puhoi, r-l Ialoveni, au primit astăzi un primt set de jucării LEGO, ca parte a unui proiect de parteneriat public-privat dintre UNICEF şi Fundaţia LEGO, cu suportul Ambasadei Danermacei în R. Moldova și Ministerul Educaţiei. 

   În total, 24 000 de copii din 400 de grădiniţe şi centre comunitare din ţară vor primi jucării LEGO în valoare totală de jumătate de milion de dolari. Distribuţia va fi realizată de către Ministerul Educaţiei celor mai vulnerabile grădiniţe.

   Grădiniţele din R. Moldova, în special din localităţile sărace, nu dispun de cărţi şi jucării creative pentru dezvoltarea copiilor. Un studiu UNICEF relevă că 25% din copii nu au jucării şi cărţi. Jucăriile LEGO  sunt recunoscute la nivel internaţional pentru faptul că stimulează dezvoltarea intelectuală şi socială a copiilor şi vor veni să suplinească acest gol.

   „Atât învăţatul, cât şi  jocul, sunt foarte importante şi reprezintă un drept al fiecărui copil. Suntem încântaţi să vedem că tot mai mulţi copii din Moldova au şansa să meargă la  grădiniţă şi să se bucure de condiţii tot mai bune pentru educaţie. Jucăriile pe care le-am donat astăzi copiilor  le vor permite  să se distreze şi să înveţe în acelaţi timp”, a declarat în cadrul ceremoniei  de donaţie Alexandra Yuster, Reprezentant UNICEF în Moldova.

   Michael Sternberg, Ambasadorul Danemarcei pentru R. Moldova, a remarcat că peste tot în lume Fundaţia LEGO susţine astfel de iniţiative. „Ne propunem astfel să inspirăm şi să dezvoltăm la copii dorinţa de a deveni cetăţeni activi în societate prin distracţie, învăţare şi activităţi creative de înaltă calitate”.

   Tatiana Potâng, Viceministrul Educaţiei, a exprimat mulţumirea pentru această donaţie, precizând că „bucuria copiilor se vede în ochii lor, iar în felul acesta ei vor fi mai bine pregătiţi pentru şcoală şi pentru viaţă”.

   În Moldova sunt 1381 grădiniţe. Mai mult de 34,000 de copii cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani nu merg la grădiniţă. 38% din copiii de la sate trăiesc în sărăcie.

  Pentru contact: tel: 269 235, mob. 069162304, e-mail: ilipcanu@unicef.org; Irina Lipcanu, Ofiţer de presă UNICEF Moldova

 

 
Search:

 Email this article

unite for children