Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Fenomenul delincvenţei juvenile ajunge din nou pe agenda publică

  28 Septembrie 2011 -Infracţionalitatea în rîndul copiilor este subiectul principal al conferinţei internaţionale “Fenomenul delincvenţei juvenile în Republica Moldova: provocări şi soluţii”, organizată de către Institutul de Reforme Penale(IRP), în perioada 28-29 septembrie 2011, la Chişinău. Participanţii la conferinţă au identificat cauzele delincvenţei juvenile, factorii care determină comportamentele deviante la minori, precum şi politicile de prevenire a infracţionalităţii în rîndul copiilor.

  La sesiunile de lucru ale conferinţei au participat oficiali din guvern, funcţionari din ministerele şi subdiviziunile de resort, angajaţi din administraţia publică locală, judecători, procurori, ofiţeri de poliţie, precum şi reprezentanţi ai ONG-urilor şi organizaţiilor internaţionale. Printre invitaţi se numără experţi din Moldova, România, Lituania, Letonia şi Estonia, care şi-au împărtăşit bunele practici în domeniu. 

  Un loc important pe agenda de lucru a întrunirii a fost stabilirea cauzelor delincvenţei în rîndul persoanelor minore. În opinia expertului IRP Valentina Priţcan, printre factorii cei mai puternici, care pot perturba dezvoltarea armonioasă a adolescentului, sunt mediul familial vicios, condiţiile de viaţă degradante, lipsa de supraveghere din partea părinţilor, lipsa unor condiţii favorabile de petrecere a timpului liber etc.

  În cadrul conferinţei, au fost prezentate caracteristicile şi dinamica delincvenţei juvenile din ţara noastră, prin prisma datelor statistice. Constatările experţilor arată că pînă în anul 2009 tendinţa infracţiunilor comise de minori a fost în descreştere, însă începînd cu  2010 trendul a înregistrat o uşoară ascensiune. Astfel, în anul 2010 s-au înregistrat 1353 de delicte săvîrşite de copii, sau cu participarea lor, în raport cu 1143 de cazuri înregistrate în 2009. Cele mai frecvente infracţiuni comise de copii sînt furtul, tîlhăria şi jaful. Specialiştii sînt alarmaţi de faptul că în ultimii ani indicii crimelor grave săvîrşite de minori, cum ar fi violul, vătămările intenţionate şi omorul, rămîn fără schimbare sau chiar înregistrează o creştere uşoară.

  Pe parcursul sesiunilor de lucru au fost prezentate principiile internaţionale şi europene în domeniul prevenirii delincvenţei juvenile. Invitaţii la conferinţă au efectuat şi o evaluare a politicilor de prevenire a infracţionalităţii în rîndul copiilor, care sînt aplicate la moment în Republica Moldova. La încheierea întîlnirii participanţii la conferinţă au  elaborat o serie de recomandări pentru instituţiile cu responsabilităţi în domeniu din ţara noastră. 

  Activitatea se desfăşoară în cadrul proiectului “Promovarea noilor elemente de justiţie pentru copii în sistemul de justiţie al Republicii Moldova” şi a Programului Est-Est: Parteneriat fără Frontiere şi este implementat de către Institutul de Reforme Penale, cu suportul financiar al UNICEF Moldova, Ambasadei Suediei din Moldova şi Fundaţiei Soros-Moldova.
    
  Pentru contact:
  Ion Bulicanu, coordonator relaţii publice, Institutul de Reforme Penale, tel/fax: 925171, mob: 079910920, e-mail: ionbulicanu@irp.md

 

 
Search:

 Email this article

unite for children