Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Reţeaua “Jurnaliştii prieteni ai copiilor” a discutat despre reforma structurală în învăţământ


  

   8 septembrie 2011 – La primul club de presă din acest sezon al reţelei “Jurnaliştii prieteni ai copiilor” au  participat Ministrul Educaţiei,  Mihail Şleahtiţchi  şi Alexandra Yuster, Reprezentanta UNICEF în Moldova. Ei au analizat reforma structurală  în învăţământ, explicând jurnaliştilor  avantajele şi riscurile acesteia.

   Potrivit lui Mihail Şleahtiţchi, principalul scop al reformei este să asigure accesul tuturor copiilor la educaţie de calitate. În acest sens, dat fiind numărul redus de copii în unele localităţi, Ministerul Educaţiei promovează reorganizarea şcolilor prin formarea Şcolilor de circumscripţie, la care merg copiii din câteva sate învecinate. Până la 1 septembrie curent 43 de instituţii de învăţămînt preuniversitar cu un număr foarte mic de elevi au fost închise prin decizia autorităţilor publice locale. Copiii din aceste sate merg la ore la alte şcoli, pregătite să îi primească. şcolile de circumscripţie  sunt selectate după câteva criterii: prezenţa cadrelor didactice calificate, laboratoarelor dotate, sălilor de sport şi de festivităţi, cantinelor. Copii merg la aceste şcoli cu autobuzul.

   Potrivit studiilor de fezabilitate în acest domeniu, existenţa unor şcoli cu un număr foarte mic de elevi presupune costuri exagerate, formate din cheltuielile pentru menţinerea infrastructurii, încălzirea clădirilor imense, salarizarea personalului auxiliar etc. Astfel, dacă în medie pe republică costul pentru instruirea anuală a unui elev ajunge la circa cinci mii de lei, în unele şcoli această sumă poate fi de câteva ori mai mare.

   Alexandra Yuster, Reprezentanta UNICEF în Moldova, a reiterat angajamentul de a susţine Guvernul şi comunităţile implicate în procesul de reformă, astfel încât fiecare copil să poată beneficia de educaţie de calitate. Ea a menţionat că autorităţile trebuie  să-şi concentreze atenţia către acei copii care au un risc sporit de absenteism sau chiar abandon şcolar. “Închiderea şcolii din localitate ar putea servi drept scuză pentru părinţii care nu vor să-şi lase copiii la studii. În acest context, primarul şi directorul şcolii trebuie să monitorizeze situaţia, astfel ca nici un copil să nu rămână în afara sistemului de învăţământ”, a spus Alexandra Yuster.

   Reforma structurală a sistemului educaţional a demarat în anul 2010, în două raioane pilot – Râşcani şi Căuşeni. Ministerul Educaţiei planifică să creeze şcoli de circumscripţie în alte nouă raioane – Cantemir, Leova, Taraclia, Ştefan-Vodă, Nisporeni, Călăraşi, Criuleni, Glodeni şi Sângerei.

   Clubul de presă al reţelei “Jurnaliştii prieteni ai copiilor” a fost organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul UNICEF Moldova.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children