Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Copiii din şcoala din satul Moleşti, Ialoveni vor avea parte de o şcoală prietenoasă copiilor

  • Ministerul Educaţiei a deschis prima „Şcoala Prietenoasă Copiilor” – un nou concept internaţional promovat de UNICEF 
  • Şcoala din Moleşti a fost renovată şi utilată după ultimele standarde internaţionale, iar veceurile şi instalaţiile termice nu cedează celor din Europa
  • Reparaţia şcolii a fost efectuată din banii companiei franceze Veolia, cu suportul Ministerului Educaţiei şi UNICEF Moldova

   Chişinău, 1 septembrie 2010 -  Ministerul Educaţiei lansează astăzi prima „ŞCOALĂ PRIETENOASĂ COPIILOR” – un concept promovat intens de UNICEF în toate ţările lumii şi recunoscut pe plan global ca fiind cel mai adecvat model pentru educaţia şi dezvoltarea multilaterală a copiilor.

   Veceuri cu faianţă strălucitoare în schimbul cabinelor de lemn tradiţionale din spatele şcolii şi instalaţii termice performante, dar şi materiale didactice variate, profesori special instruiţi, dar şi un mediu non-violent: iată elementele care nu trebuie să lipsească şcolii moderne.  Toţi copiii, inclusiv cei cu dezabilităţi, cei care trăiesc cu HIV/SIDA, care provin din familii sărace sau copii Rromi vor avea accesul la o asemenea şcoală.

  „Vrem ca toţi copii din ţară să beneficieze de condiţii de studii la fel ca cele a elevilor din şcoala de la Moleşti, pentru asta însă avem un drum lung de parcurs” a declarat Ministrul Educaţiei la ceremonia de deschidere a şcolii. „Credem că vom reuşi să facem acest lucru cu aportul partenerilor noştri internaţionali” a spus Leonid Bujor, Ministrul Educaţiei, prezent la eveniment.

  Compania franceză Veolia a susţinut financiar reparaţiile şi dotările din instituţie, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, UNICEF, FISM şi autorităţile publice locale.

  Odată devenită „prietenoasă copiilor”, şcoala trebuie să fie dotată pentru a asigura confortul minim discipolilor săi, adică să fie încălzită bine pe timp de iarnă, iar veceurile şi robinetele cu apă potabilă să fie innăuntru”, a declarat Thierry Vandevelde, Directorul Executiv Veolia. „Parteneriatele dintre sectorul public şi cel privat, dar şi implicarea comunităţii în proectele sociale sunt deosebit de importante pentru a oferi copiilor o şcoală mai bună”, a conchis Vandervelde.

  „UNICEF salută deschiderea primei şcoli prietenoase copiilor, la crearea căreia s-a depus un efort colosal comun – rezultat al muncii guvernului, organizaţiilor internaţionale şi autorităţilor publice locale”, a spus Reprezentantul UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster în cadrul evenimentului. „Suntem siguri că şcoala de la Moleşti va deveni un exemplu pozitiv de asigurare a condiţiilor adecvate de educaţie şi, cel mai important – va spori accesul la şcoală pentru toţi copiii, inclusiv cei mai vulnerabili – un drept fundamental de care trebuie să beneficieze ei toţi în egală măsură”

  Potrivit datelor oferite de UNICEF, comparativ cu situaţia de acum zece ani, mult mai mulţi copii din Moldova merg la şcoală. În Moldova învăţământul este gratuit, însă deseori părinţii sunt nevoiţi să plăteasca anumite taxe pentru cheltuieli ale şcolilor neacoperite de bugetul central. Copiii din familiile sărace de la ţară, copiii cu nevoi speciale şi cei rromi se numără printre cei mai afectaţi. În prezent, doar jumătate din copiii rromi şi doar 1/3 din copiii cu dizabilităţi merg la şcoală.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children