Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Săptămîna alăptării la sân

   Tot mai puţini copii în Moldova sunt alăptaţi în exclusivitate la sîn în primele şase luni de viaţă

  • Din 97% din copiii care sunt alăptaţi la sân, doar 30% primesc lapte matern în exclusivitate în primele şase luni de viaţă, aşa cum recomandă OMS şi UNICEF
  • Practicile incorecte de alimentaţie a sugarilor prevalează în mediul rural şi în familiile sărace, unde fiecare al doilea părinte utilizează adaosuri în alimentaţia copiilor până la şase luni
  • Medicii avertizează, că alte tipuri de alimente, decît laptele matern, pot dăuna sistemului digestiv al pruncului
  • În perioada 1-7 august este marcată săptămână promovării alăptării la sîn
 Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF recomanda ca mamele sa-si alapteze copilul pana la varsta de doi ani. In primele sase luni de viata ale copilului alimentarea la san trebuie sa fie exclusiva

   Chişinău, 1 august 2011 - În Moldova tot mai multe mame recurg la alimentaţia mixtă sau artificială a sugarilor mai mici de 1 an, se arată în Studiul privind cunoştinţele, atitudinile şi practicile familiilor în domeniul dezvoltării timpurii a copiilor, realizat în 2009 de către UNICEF.

  Produsul cel mai des utilizat pentru alimentaţia mixtă este laptele de vaci (37,4%), după care urmează terciul de griş, laptele fermentat şi laptele de capre. Fiecare al doilea părinte din mediul rural şi fiecare al doilea părinte din familiile sărace utilizează laptele de vaci ca primul produs în alimentaţia mixtă sau artificială a sugarului.

  Studiul mai arată, că practicile corecte de alimentaţie a sugarului prevalează în mediul urban (46% comparativ cu 21,1% din sate) şi în rândul părinţilor cu studii superioare (42,3%).

  Medicii avertizează că practica părinţilor de a folosi adaosuri în alimentaţia sugarilor este dăunătoare, deoarece aparatul digestiv în primele 4-6 luni de viaţă (uneori şi pană la un an) nu este capabil să prelucreze alte feluri de mâncare decât laptele matern. Alte tipuri de alimente decât laptele matern pot cauza micro-leziuni ale mucoasei stomacului şi infecţii intestinale.

  Potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF laptele matern satisface toate necesităţile alimentare ale sugarului şi este unicul produs pe care acesta îl poate digera şi asimila în primele luni de viaţă. Laptele matern reduce riscurile malnutriţiei, anemiei, retardului statural şi greutăţii scăzute în rândul copiilor de până la 2 ani. De asemenea, ajută la prevenirea infecţiilor şi bolilor respiratorii, întăreşte sistemul imunitar şi reduce riscul unor afecţiuni cronice serioase în viitor, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, bolile aparatului digestiv etc.

  Studiile arată că alăptarea la sân este benefică şi pentru mamă, deoarece previne cancerul mamar şi cancerul de col uterin. Totodată, alâptând copilul la sân din primele zile ale vieţii se creează o legătură emoţională puternică dintre mamă şi prunc.

  Săptămâna promovării alăptării, marcată de comunitatea internaţională în perioada 1-7 august, este organizată în Moldova de Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu UNICEF pentru a informa familiile cu copii mici şi viitorii părinţi despre beneficiile laptelui matern pentru copiii de vârstă fragedă.

  Pentru contact:

  Irina Lipcanu, Ofiţer de presă UNICEF, tel: 269 235, ilipcanu@unicef.org
  Lilia Oleinic, consultant superior  Direcţia politici asistenţă medicală femeii, copilului şi grupurilor vulnerabile, Ministerul Sănătăţii, tel: 268826, lilia.oleinic@ms.gov.md

 

 
Search:

 Email this article

unite for children