Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Fiecare al patrulea copil din Moldova, recunoaşte că este bătut de proprii părinţi

   UNICEF, Chişinău, 21 februarie 2008  -  Deşi legislaţia Republicii Moldova interzice aplicarea relelor tratamente faţă de copii, violenţa manifestată împotriva copiilor este un fenomen destul de răspândit atât în familie cât şi în scoală. Acest lucru se arată în “Studiul privind violenţa faţă de copii” lansat astăzi. Studiul a fost realizat de către IMAS-inc la comanda Ministerului Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului şi a Ministerului Educaţiei şi Tineretului, cu sprijinul reprezentanţei UNICEF în Moldova.

   Potrivit studiului, 25% din copii chestionaţi susţin că sunt bătuţi de propriii părinţi. 10% dintre copii susţin că au fost supuşi abuzului  sexual cel puţin odată, iar 30% din copii şi  5% din părinţi au declarat că ştiu cazuri concrete de abuz sexual faţă de copii. 13% din copii chestionaţi au menţionat că profesorii de la şcoală le-au aplicat pedepse corporale.

   Dacă ar fi să adunăm toţi copiii care au experimentat violenţă sau agresiuni de tot genul împreună, ei ar putea completa peste 400 de şcoli din cele 1500 existente în Moldova. 

   Sunt sau nu diferenţe dintre rural şi urban?

   RĂSPUNSUL STATULUI LA VIOLENŢĂ

   Sensibilitatea sistemului social al statului la identificarea şi rezolvarea cazurilor de violenţă faţă de copii este nesemnificativă / prea mică / insuficientă / inedecvată. Aceasta este concluzia la care au ajuns experţii de la Gender-Centru care au efectuat un alt studiu prezentat astăzi - “Studiul privind sensibilitatea sistemului la identificarea, înregistrarea şi raportarea cazurilor de violenţă faţă de copii”. Potrivit raportului, jumătate dintre respondenţi (angajaţi ai peste 400 de instituţii ale statului, cum ar fi şcoli, grădiniţe, autorităţi locale, MAI, MET) au declarat că nu cunosc procedurile de înregistrare a cazurilor de violenţă şi în consecinţă nu dau dovadă de iniţiativă în acest sens. Totuşi, cele mai eficiente s-au dovedit a fi autorităţile publice locale, iar cele mai puţin eficiente – instituţiile din domeniile educaţie şi sănătăţii. Specialiştii din zonele urbane înregistrează cazuri mai des decât cei din zonele rurale.

   Prevenirea şi stoparea violenţei faţă de copii şi femei este o prioritate pentru acţiunile Guvernului Republicii Moldova şi ale UNICEF.

   “Suntem conştienţi de faptul că violenţa faţă de copii rămâne a fi o problemă actuală pentru Republica Moldova. Totodată, ne propunem să dezvoltăm un sistem puternic, capabil să identifice cazurile de violenţă şi să ofere suportul şi protecţia necesară copiilor şi femeilor care sunt victime sau sunt supuşi riscului de violenţă”, a declarat Ministrul Protecţiei Sociale, a Familiei şi Copilului, Galina Balmoş. “Profesioniştii care lucrează cu şi pentru copii şi familie trebuie bine pregătiţi, trebuie create şi dezvoltate serviciu comunitare. Anul acesta planificăm să organizăm seminare speciale pentru toţi asistenţii sociali din ţară, care vor fi instruiţi cum să depisteze şi să acţioneze corect în cazurile de abuz împotriva copiilor”, a menţionat Galina Balmoş.


   “ŞCOALA – MEDIU FĂRĂ VIOLENŢĂ”

   Tot astăzi la conferinţa de presă, ca răspuns la rezultatele celor două rapoarte, Ministerul Educaţiei şi Tineretului a lansat Proiectul Naţional „Şcoala – mediu fără violenţă”. Proiectul va cuprinde toate cele 1500 de şcoli din ţară şi va asigura un parteneriat educaţional între copii, părinţi şi profesori.

   “Este important, pe de o parte, să ajutăm copiii să înveţe despre comunicarea non-violentă şi să-şi dezvolte abilităţi de soluţionare paşnică a conflictelor, iar, pe de altă parte, să ajutăm profesorii să înveţe cum pot educa şi disciplina copiii fără a utiliza pedepse fizice sau psihologice”, a declarat Ministrul Educaţiei şi Tineretului, Victor Ţvircun. ”Având în vedere rolul important al şcolii în formarea personalităţii copilului şi influenţa pe care şcoala o are asupra familiilor, solicităm familiarizarea părinţilor cu practicile pozitive folosite în şcoală pentru a fi preluate şi aplicate de aceştia în familie”, a menţionat Victor Ţvircun.

   Proiectul „Şcoala – mediu fără violenţă” va include mai multe activităţi, printre care elaborarea unor traininguri pentru pedagogi privind disciplinarea pozitivă şi non-violentă,  ore speciale cu subiectul violenţei în toate şcolile, editarea unei broşuri pentru elevi, seminare informative pentru cadrele didactice şi administraţia instituţiilor de învăţământ etc.

 

   Pentru mai multe informaţii:

   Lina Botnaru, Ofiţer de presă UNICEF Moldova
   Tel.  220045
   Mail lbotnaru@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children