Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Acţiunile de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, vor avea loc în perioada 16-18 mai, în or.Bălţi

  • Organizarea evenimentului a fost posibila datorita suportului financiar UNICEF

   Peste o mie de persoane vor participa, in orasul Balti, la actiunile de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, care va avea loc in perioada 16-18 mai.  Timp de trei zile, rudele si cunoscutii celor decedati de SIDA vor aprinde luminari in memoria victimelor SIDA. Ele vor fi amplasate pe o panglica rosie cu lungimea de 10 metri, in forma semnului solidaritatii. Toti doritorii vor putea scrie mesaje in comemorarea celor decedati de SIDA, care vor intra, mai tirziu, intr-o carte. Iar un simbol al solidaritatii din baloane va fi lansat in cer. De asemenea, in centrului orasului vor fi organizate doua expozitii de fotografii realizate de persoanele infectate cu HIV, un teatru pantomima, concursuri, tatuaje temporare si imprimari pe tricouri a simbolului solidaritatii. Evenimentul de omagiere a victimelor SIDA a fost realizata cu suportul finanaciar UNICEF.

   „UNICEF a sustinut aceasta initiativa pentru ca la eveniment participa foarte multi adolescentii. Tinerii din grupurile de risc, cu virsta cuprinsa intre 15-24 de ani, vor avea ocazia sa participe la forumul tinerilor in prevenirea HIV/SIDA, organizata in premiera. Specialistii din domeniu si administratia locala vor discuta cu ei despre necesitatea educatiei HIV/SIDA in institutiile de invatamint si problemele cu care se confrunta persoanelor care traiesc cu HIV ”, a mentionat Coordonatorul Programului HIV/SIDA si Adolescenti Vulnerabili UNICEF, Larisa Lazarescu-Spetetchi.

   Organizatorii - Centrul pentru Drepturile Copilului si Tinerilor din Balti, in comun cu Asociatia „Tinerii pentru Dreptul la Viata” (filiala Balti) si alte organizatii locale din domeniul prevenire HIV/SIDA spera, sa provoace, prin intermediul activitatilor, discutii despre HIV/SIDA in rindurile populatiei. O echipa de specialisti va fi disponibila sa raspunda la toate intrebarile publicului.

   „Scopul nostru e sa-i comemoram pe cei decedati de SIDA, dar si sa sustinem persoanele infectate cu HIV, apropiatii si prietenii lor. Anul trecut, am organizat pentru prima data un astfel de eveniment.  Oamenii au fost foarte receptivi. Cei mai activi au fost tinerii”, sustine directorul Centrului pentru Drepturile Copilului si Tinerilor din Balti, Oxana Buzovici.

   La finele ultimei zile, formatiile rock  Alternosfera si In Efect vor sustine un concert la Centrul de Cultura si Tineret.

   Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, oficial in Moldova sint inregistrati 528 de bolnavi SIDA, dintre care 155 au dececedat.

   Ziua Internaţională a comemorării persoanelor decedate de SIDA este marcata in fiecare an de catre intreaga comunitate internationala in fiecare a treia duminica din mai. Pentru prima dată această zi a fost organizată în 1983 în San-Francisco.


  Pentru informatii suplimentare va rugam sa luati legatura cu

  Dina Zaiat,
  Consultantul comunicare HIV/SIDA, UNICEF
  Telefon: 269256, 220034
  e-mail: dzaiat@yahoo.com

 

 
Search:

 Email this article

unite for children