Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Locatarii din Bălţi vor comemora de mîine persoanele decedate de SIDA

  • Evenimentul se va desfăşura în perioada 16-18 mai va fi petrecut cu suportul UNICEF Moldova

   Chişinău, 15 mai 2008 - Peste o mie de persoane, în mare parte tineri, vor participa începând de mâine la acţiunile de comemorare a persoanelor decedate de SIDA. Evenimentul va avea loc la Bălţi, în perioada 16-18 mai.

  Rudele şi apropiaţii celor decedaţi din cauza sindromului imuno-deficitar (SIDA) vor aprinde lumânări, care vor fi plasate pe o panglică roşie cu lungimea de 10 metri în semn de solidaritate faţă de victimele SIDA. Toţi doritorii vor putea scrie mesaje de comemorare care ulterior vor fi publicate într-o carte specială. De asemenea, un simbol al solidarităţii format din baloane va fi lansat pe cer. Timp de trei zile în centrul oraşului se vor desfăşura expoziţii de fotografii realizate de persoanele infectate cu HIV, un teatru de pantomimă şi concursuri.

   Tot în cadrul zilelor de comemorare va avea loc Forumul Tinerilor în prevenirea HIV/SIDA, organizat în premieră la Bălţi. În cadrul forumului participanţii vor putea discuta deschis despre problema HIV/SIDA, despre necesitatea abordării acesteia în instituţiile de învăţământ, dar şi vor afla informaţii noi şi utile legate de această infecţie.

   Evenimentul de comemorare a persoanelor decedate din cauza SIDA va fi organizat de Centrul pentru Drepturile Copilului şi Tinerilor din Bălţi, în comun cu Asociaţia „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” (filiala Bălţi) şi alte organizaţii locale din domeniul de prevenire HIV/SIDA cu sprijinul autorităţilor locale şi al UNICEF Moldova.

  „UNICEF susţine această iniţiativă pentru că la eveniment participă adolescenţi şi tineri”, a mentionat Coordonatorul Programului HIV/SIDA şi Adolescenţi vulnerabili UNICEF Moldova, Larisa Lăzărescu-Speteţchi. „Acest eveniment se înscrie în seria de activităţi sprijinite de UNICEF cu scopul de a informa tinerii despre căile de transmitere şi metodele de protecţie, ceea ce va reduce stigma şi discriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV şi SIDA”, a mai adăugat Larisa Lăzărescu-Speteţchi.   

   Prin acţiunile de mâine organizatorii speră să provoace discuţii în rândul populaţiei despre HIV şi SIDA şi să ofere mai multe informaţii publicului. În acest scop o echipă de specialişti din care fac parte medici, psihologi şi asistenţi sociali vor fi la dispoziţia publicului pentru întrebări şi consultaţii.

   „Scopul nostru este să-i comemorăm pe cei decedaţi de SIDA, dar şi să susţinem persoanele care trăiesc cu HIV, precum şi pe rudele sau prietenii lor. Anul trecut am organizat primul eveniment de acest fel.  Oamenii s-au dovedit a fi foarte receptivi, mai ales tinerii”, a menţionat directorul Centrului pentru Drepturile Copilului si Tinerilor din Bălţi, Oxana Buzovici.

   Evenimentul de comemorare a victimelor SIDA va culmina duminică cu un concert al formaţiilor rock Alternosfera şi În Efect.

   Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în Moldova sunt înregistraţi oficial 4201 persoane infectate cu HIV, dintre care 528 sunt bolnavi SIDA. Până acum din cauza acestei infecţiei au decedat 155 de persoane.

   Ziua Internaţională a comemorării oamenilor decedaţi de SIDA este marcată în fiecare an de întreaga comunitate internaţională în fiecare a treia duminică a lunii mai. Pentru prima dată această zi a fost marcată în 1983 la San-Francisco, SUA.

   Pentru informatii suplimentare:

   Lina Botnaru, Ofiţer de presă, UNICEF Moldova
   Telefon: 220034
   e-mail: lbotnaru@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children