Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

O lecţie specială despre beneficiile consumului de sare iodată a fost petrecută în toate şcolile din ţară

  • Pierderile intelectuale şi tulburările de sănătate provocate copiilor de lipsa de iod în alimentaţie continuă să determine autorităţile să desfăşoare acţiuni ferme în acest sens.

  Chişinău, 11  noiembrie 2008 – Lecţia specială “Ora sării iodate” a fost petrecută astăzi în toate şcolile din ţară. Circa 140,000 de copii au aflat mai multe despre beneficiile consumului de sare iodată asupra sănătăţii, cum să păstreze şi cum să folosească corect sarea iodată în alimentaţie. Acţiunea este petrecută de Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, Ministerul Educaţiei şi Tineretului, cu sprijinul financiar al UNICEF.

  Fiecare elev din clasele 1-4 a primit, în cadrul orei, câte o foaie volantă informativă şi câte un semn de carte concepute într-o manieră atractivă şi uşor de memorizat. Materialele conţin şi o fişă decupabilă destinată părinţilor. «Vrem astfel ca informaţia să ajungă nu numai la copii, dar şi la părinţii lor şi, astfel, să mărim numărul familiilor care ştiu despre beneficiile consumului de sare iodată şi aplică aceste cunoştinţe în practică», a menţionat vicedirectorul Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, specialistul principal al Ministerului Sănătăţii în educaţie pentru sănătate şi promovarea sănătăţii, Varfolomei Calmîc. “Am decis să organizăm o astfel de lecţie în şcoli, deoarece în ultimii ani morbiditatea prin cancer şi afecţiuni ale glandei tiroide, în special a copiilor şi adolescenţilor este în continuă creştere, fiind legată de insuficienţa de iod. Aceeaşi cauză majorează riscurile pentru sarcină şi nou-născut, retardul mintal, reţinerile în dezvoltarea fizică a copiilor şi alte tulburări de sănătate”, a mai adăugat domnul Calmîc.

  Potrivit datelor reflectate în studiile efectuate de UNICEF împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, dacă în anul 2000 numai 32% din moldoveni consumau sare îmbogăţită cu iod, în 2005 această cifră s-a dublat, constituind 59,8%.

  “Pentru ca pierderile intelectuale şi tulburările de sănătate provocate copiilor de lipsa de iod în alimentaţie să dispară, este necesar ca 90% din populaţia ţării să consume sare îmbogăţită cu iod. Statele care au atins această cifră au eradicat în totalitate problema”, a menţionat coordonatorul programului Acces Echitabil la Serviciile de Calitate în cadrul UNICEF Moldova, Svetlana Stefaneţ. “Consumul zilnic de sare iodată este cea mai ieftină şi eficientă metodă de evitare a deficienţelor în dezvoltare, care a demonstrat rezultate strălucite în aşa ţări cum ar fi Macedonia, Armenia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Serbia etc, ţări care au eliminat definitiv deficienţa de iod”, a mai adăugat Svetlana Ştefaneţ.

  Lipsa de iod în alimentaţie reprezintă cauza primară a retardului şi a deficienţelor mintale, având cel mai devastator impact asupra creierului fătului aflat în dezvoltare şi asupra copiilor în primii lor ani de viaţă. Totodată, deficienţa de iod sporeşte probabilitatea mortinatalităţii, a problemelor  în sarcină sau chiar pierderea sarcinii.

  În Moldova, ţară în care solul şi apa au un conţinut scăzut de iod, promovarea consumului de sare iodată este o prioritate, în condiţiile în care aproximativ 30% din copiii de 6-24 de luni sunt expuşi riscului reţinerilor în dezvoltarea creierului din cauza deficienţei de iod.

  În acest scop, Guvernul a aprobat Programul Naţional de eradicare a tulburărilor prin deficit de iod până în anul 2010. Documentul presupune importarea din 1 martie 2007 în ţară numai a sării iodate, creşterea ratei de utilizare de către familii a sării alimentare iodate până la 90% şi extinderea utilizării sării iodate în toate ramurile industriei alimentare începând cu anul 2009. Actualmente, Institutul de Tehnologii Alimentare împreună cu UNICEF testează posibilitatea utilizării sării îmbogăţite cu iod în prepararea conservelor şi a brânzeturilor.


  Pentru mai multe informaţii:

  Varfolomei Calmîc,
  Vicedirector al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic
  de Medicină Preventivă
  lel. 574 505
  Mob: 069231230
  e-mail: vcalmic@sanepid.md

  Lina Botnaru, Ofiţer de presă
  Tel: 269-235
  Mob: 068090111
  e-mail: lbotnaru@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children