Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Adolescenţii află cum să se protejeze de HIV/SIDA de la şcoala de vară pentru peer-educători

   UNICEF, Chişinău, 10 iulie 2008 - Peste 1400 de adolescenţi din ţară sunt instruiţi în cadrul unor şcoli de vară speciale cum să devină “peer-educatori”, adică, din engleză, „educatori de la egal la egal”. Această nouă abordare, care şi-a demonstrat pe deplin eficienţa în multe ţări, presupune faptul că adolescenţii asimilează cunoştinţe noi despre HIV/SIDA nu de la profesori sau părinţi, ci de la semenii lor, cu care au aceleaşi interese şi în care au deplină încredere.

   Şcolile de vară pentru peer-educatori sunt petrecute în 7 raioane ale ţării: Orhei, Anenii Noi, Teleneşti, Cimişlia, Călăraşi, Ştefan-Vodă şi Leova. La ele participă adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani.

   „Suntem într-o tabară de vară mai neobişnuită. Ne odihnim învăţând. E un soi de şcoală în care te odihneşti” spune, zîmbind, Natalia Malcoci, una dintre educatoarele „de la egal la egal”.

   Adolescenţii lucrează în grup cu traineri şi coordonatori maturi, care încearcă să-i convingă pe aceştia că SIDA prezintă un pericol real pentru ei, dar că, totodată, această boală poate fi evitată dacă ai cunoştinţe corecte şi dacă respecţi anumite reguli. Pe lângă căile de transmitere a virusului HIV şi metodele de prevenire, adolescenţii învaţă să fie toleranţi faţă de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA.  Participanţii asimilează uşor informaţia nouă datorită metodelor interactive de lucru, cum ar fi lucrul în grup, discuţii, jocuri, concursuri de slogane, scenete şi simulări.

   „Peer-group-ul sau grupul de prieteni este un mediu important de socializare, mai ales la vârsta pubertăţii şi a adolescenţei, atunci când se formează atitudinea faţă de un mod de viaţă sănătos. Este o practică pe care o folosim de mai mulţi ani şi care şi-a demonstrat eficienţa”, a menţionat coordonatorul proiectului „Tinerii pentru prevenirea HIV/SIDA”, Viorel Babii. “Anul acesta am simţit un sprijin mai mare din partea autorităţilor locale, ceea ce ne demonstrează că aceste tabere sunt foarte utile şi că tinerii au nevoie de ele”, a mai adaugat Viorel Babii.

  Tinerii au trecut o selecţie destul de riguroasa. Din fiecare şcoală au fost aleşi numai 4 tineri activi şi motivaţi să producă o schimbare în şcoală şi comunitatea în care trăiesc.

  «Mă mândresc că am fost selectată. Am muncit mult să demonstrez  că opinia mea contează pentru colegii mei şi că voi fi ascultată atunci cînd voi povesti semenilor despre HIV/SIDA», susţine Natalia Suruceanu, o adolescentă din Anenii Noi.

  Şcolile de vară pentru peer-educatori sunt organizate de către Centrul Naţional de Resurse pentru Tineri, Ministerul Educaţiei şi Tineretului şi Direcţiile Generale de Învatamânt, Tineret şi Sport din raioane, cu susţinerea financiară a reprezentanţei UNICEF, UNFPA şi UCIMP din grantul Fondului Global pentru combaterea SIDA, TB si Malariei.

  “UNICEF sprijină proiectul de creare a echipelor de peer-educatori în prevenirea HIV/SIDA pentru a spori accesul la informaţia corectă despre HIV/SIDA, care, cu părere de rău, este încă foarte limitat în rândul adolscenţilor. Studiile au demonstrat că informaţia transmisă de la egal la egal şi participarea tinerilor în combaterea HIV/SIDA este cea mai eficientă cale de a informa adolescenţii şi tinerii şi de a reduce comportamentele  cu risc sporit de infectare”, a menţionat coordonatorul programului HIV/SIDA si Adolescenţi Vulnerabili, Larisa Lazarescu-Speteţchi.

  Reţeaua peer-educatorilor în prevenirea HIV/SIDA a fost creată anul trecut şi include actualmente peste 1 000 de adolescenţi cu vârste de 12-18 ani din peste 270 de şcoli din toată ţara. Lor urmează să li se alăture alţi 1400 de copii care vor fi instruiţi în această vară. Potrivit unui studiu efectuat de UNICEF şi Centrul Naţional de Resurse pentru Tineri, în anul 2007, ca rezultat al informării adolescenţilor prin intermediul abordării de la egal la egal, numărul adolescenţilor care posedă cunoştinţe corecte despre HIV/SIDA a crescut de aproape 6 ori (de la 8% la 48%). De asemenea, numărul elevilor cu atitudine tolerantă faţă de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA s-a dublat.


  ____________________________________________
  Pentru mai multe informaţii:

  Lina Bornaru, Ofiţer de presă
  UNICEF Moldova
  Tel.  220045
  lbotnaru@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children