Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Peste 2,000 de copii decedează zilnic din cauza traumelor accidentale, iar jumătate dintre aceste situaţii pot fi evitate

  • În Republica Moldova, traumele şi accidentele reprezintă cauza principală de deces a copiilor de 1-4 ani, iar numărul acestor cazuri este în creştere. Una dintre cauze este supravegherea insuficientă a copiilor de către părinţi.


  GENEVA/HANOI/NEW YORK, 10 Decembrie 2008 – Peste 2,000 de copii decedează zilnic pe glob ca rezultat al traumatismelor neintenţionate sau a rănirilor accidentale. Totodată, anual, zeci de milioane de copii ajung la spital din cauza traumelor care deseori îi lasă invalizi pentru tot restul vieţii, se arată într-un raport lansat astăzi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF.

  Raportul Mondial privind Prevenirea Accidentelor şi Traumatismelor la Copii este prima evaluare complexă a situaţiei din lume la acest captol, precum şi descrierea metodelor de prevenire a traumatismelor si accidentelor. Potrivit documentului, în fiecare zi pot fi salvaţi de la moarte cel puţin 1,000 de copii dacă vor fi adoptate măsuri sigure de precauţie.

  “Traumele şi accidentele la copii sunt o problemă importantă de sănătate publică. Pe lângă cele 830,000 de decesuri pe an, milioane de copii suferă traumatisme care deseori presupun spitalizare şi reabilitare de lungă durată," a spus Directorul General al OMS Dr. Margaret Chan. "Costurile unui astfel de tratament pot arunca o familie în prag de sărăcie. Copii din familii şi comunităţi nevoiaşe sunt supuşi unui risc sporit, deoarece ei beneficiază mai puţin de programe de prevenire şi servicii calitative de sănătate."

  “Acest raport reprezintă rezultatul colaborării a peste 180 de experţi din întreaga lume,” a menţionat Directorul Executiv al UNICEF Ann M. Veneman. “Raportul arată că traumele şi accidentele reprezintă principala cauză de deces în rândul copiilor de peste 9 ani şi că 95% dintre aceste cazuri sunt înregistrate în ţările în curs de dezvoltare”.

  Şi în Republca Moldova situaţia la acest capitol continuă să fie alarmantă, în special această problemă vizându-i pe copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani. În ultimii câţiva ani traumele şi otrăvirile sunt cauza principală de deces a copiilor de 1-4 ani, constituind în 2007 42,3% din numărul total de cazuri de deces a copiilor de această vârstă. Din ele, în 2007 cel mai frecvent decesul copiilor a survenit în urma accidentelor de transport – 25% din cazuri; în urma intoxicaţiilor (16%) şi în urma accidentelor care le-au afectat respiraţia (13,6%). Această situaţie se menţine din cauza că părinţii nu-şi supraveghează suficient copii, sunt de părere autorităţile şi experţii independenţi.

  “Fiecare caz de deces este insotit de sute de cazuri de internare în spitale şi zeci de cazuri de disabilitate pe viaţă”, susţine coordonatorul programului Acces Echitabil la Serviciile de Calitate în cadrul UNICEF Moldova, Svetlana Stefaneţ. “Toate aceste cazuri pot fi prevenite prin programe speciale, prin intervenţii la nivel de politici, servicii, capacităţi, dar mai ales prin programe de informare a părinţilor, astfel încât să le oferim copiilor siguranţă acasă, în comunitate şi la şcoală”, a mai adăugat Svetlana Ştefaneţ.

  În raportul global privind traumele şi accidentele la copii se spune că primele cinci cauze de deces în randul copiilor sunt:  

  1.  Accidentele rutiere: provoacă annual moartea a 260,000 de copii şi rănirea altor 10 milioane. Este cauza principală de deces printre copiii cu vârste de 10-19 ani şi, totodată, cauza principală a invalidităţii copiilor.
  2. Înnecurile: provoacă anual decesul a 175,000 de copii. În fiecare an, peste 3 milioane de copii supravieţuiesc înnecurilor. Din cauza afectării creierului, înnecurile, comparativ cu alte tipuri de traumatisme, au cel mai mare impact asupra sănătăţii şi stării financiare a copilului care a supravieţuit. 
  3. Arsurile prin foc: omoara în fiecare an circa 96,000 de copii pe glob, iar în ţările cu venit mic şi mijlociu rata mortalităţii prin arsuri este de 11 ori mai mare decât în statele cu venit mare. 
  4. Căderile: circa 47,000 de copii decedează anual din această cauză, iar sute de mii de alţi copii suferă traume severe în urma acestor incidente. 
  5. Intoxicaţiile: peste 45,000 de copii decedează în fiecare an fiind intoxicaţi accidental.

   Raportul mai subliniază faptul că măsurile de prevenire a traumelor şi accidentelor sunt absolut necesare şi au efecte imediate. Printre aceste măsuri se numără legi care ar prevedea utilizarea centurilor de siguranţă şi căştilor speciale pentru copii; robinete de apă fierbinte cu termoreglare; cutii pentru medicamente care nu permit accesul copiilor la ele benzi rutiere speciale pentru circulaţia cu motocicleta şi bicicleta.

   De asemenea, în raport se menţionează practici care trebuie evitate. De exemplu, nu toate blisterele cu pastile sunt rezistente la acţiunea copiilor; airbag-urile de la scaunele din faţă îi pot traumatiza pe copii de până la 13 ani; untul, zahărul, uleiul sau alte remedii tradiţionale nu trebuie aplicate pe arsuri, iar campaniile educaţionale nu reduc rata de înnecuri în rândul copiilor.

  Pentru mai multe informaţii:

  Lina Botnaru, Ofiţer de presă
  Tel: 269-235
  Mob: 068090111
  e-mail: lbotnaru@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children