Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Violenţa, abandonul şi discriminarea copiilor cu dizabilităţi sunt printre cele mai grave probleme care afectează copiii din ţările ex-sovietice

    La această concluzie au ajuns deputaţi şi delegaţi din zece ţări, care au participat recent la o conferinţă regională interparlamentară în Armenia, la care a fost prezentă şi delegaţia
R. Moldova; 

  • Regiunea Europei de Est şi CSI are cel mai mare număr de copii în îngrijire rezidenţială din lume, cifrându-se la circa 600.000. Aproape 60 la sută din aceşi copii sunt cu dizabilităţi; 
  • Totodată, mai mult de 31 000 de copii plasaţi în instituţii, în 16 ţări din regiune, sunt bebeluşi cu vârsta până la 3 ani.
  • Neglijarea, abuzul şi violenţa sunt foarte răspândite în regiune, unul din şase copii are parte de disciplină violentă acasă, arată cercetările UNICEF

  Chişinău, 20 iunie 2011 – Aceste şi alte aspecte ale vieţii copiilor din Regiunea Europei de Est şi CSI  au fost puse în discuţie în cadrul unei conferinţe parlamentare regionale cu genericul "Realizarea Drepturilor Copilului – o realitate pentru cei mai vulnerabili copii", desfăşurată în perioada 14-16 iunie 2011 în Yerevan, Armenia.

  Conferinţa a reunit delegaţi şi deputaţi din zece ţări din regiune, R. Moldova fiind reprezentată de Alexandra Yuster, Reprezentant UNICEF, Valentina Stratan, deputat în Parlament şi Iurie Milicenco, consultant, Comisia parlamentară pentru protecţie socială, sănătate şi familie.

  Deputaţii şi experţii prezenţi la conferinţă au reiterat în discursurile lor că impactul instituţionalizării asupra copiilor mici este grav şi nu poate fi tolerat. Pentru fiecare trei luni petrecute în instituţie, copilul pierde o lună de dezvoltare. Totodată, violenţa asupra copilului la o vârstă timpurie are consecinţe tragice pentru tot restul vieţii lui. El devine mai vulnerabil din punct de vedere emoţional şi poate dezvolta, la rândul său, un comportament la fel de violent.  

  Pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă copiii şi familiile vulnerabile în regiune, parlamentarii  s-au angajat să aloce bugete mai mari pentru protejarea şi dezvoltarea celor mai vulnerabili copii şi să-şi intensifice rolul de supraveghere asupra Guvernului în realizarea acestui obiectiv. La sfârşitul conferinţei ei au semnat un document prin care au trasat principalele priorităţi regionale în dezvoltarea şi protecţia copiilor. Acestea vizează în primul rând protejarea copiilor împotriva violenţei, investiţii într-un start mai bun în viaţă pentru cei mai vulnerabili copii,  încetarea imediată a plasării copiilor cu vârsta de 0-3 ani în instituţii şi dezvoltarea serviciilor de îngrijire alternativă şi de sprijin.

 

 Valentina Stratan, deputat în Parlamentul R. Moldova, în vizită la un centru de zi de reabilitare a copiilor cu dizabilităţi, Yerevan, Armenia

  Valentina Stratan, a menţionat că ţara noastră are o experienţă bună de combatere a violenţei împotriva copiilor, dar că mai există teren pentru îmbunătăţire. “Codul penal al R. Moldova urmează să fie revizuit în corespundere cu necesităţile copiilor, care devin victime ale abuzului şi violenţei. Sunt necesare programe şi servicii de sprijin şi educaţie pentru părinţi care să promoveze comportamentul prietenos şi non-violent”, a spus deputata.

   Alexandra Yuster, Reprezentant UNICEF în Moldova a menţionat că drepturile copilului trebuie să fie o prioritate în activitatea legislativă, iar crearea   parteneriatelor, inclusiv cu copiii, este foarte importantă.  “UNICEF salută eforturile Parlamentului de a asigura că legile şi politicile funcţionează pentru toţi copiii, inclusiv cei mai vulnerabili”, a spus ea.

  În timpul vizitei în Armenia, delegaţia moldoveană a vizitat şi un centru de zi de reabilitare a copiilor cu dizabilităţi. Reprezentanţii Moldovei au apreciat conlucrarea eficientă dintre autorităţile statului şi organizaţiile internaţionale în acest proiect şi faptul că există un sistem foarte bun de identificare timpurie a problemelor de sănătate şi măsurilor necesare  de intervenţie.

  Conferinţa "Realizarea Drepturilor Copilului – o realitate pentru cei mai vulnerabili copii" a reunit mai mult de 40 de delegaţi. Evenimentul  a fost organizat de UNICEF, Uniunea Interparlamentară şi Asambleea Naţională din Armenia.

 Pentru contact:
  Irina Lipcanu, Ofiţer de Presă UNICEF Moldova,
  tel: + 373 22 269 225,
  e-mail: ilipcanu@unicef.org
  Lina Botnaru, Coordonator Progame Comunicare,  UNICEF Moldova,
  tel: + 373 22 269 153,
  e-mail: lbotnaru@unicef.org

 

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children