Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

De ziua lor, copiii îşi cer dreptul la participare şi informare

Chişinău, 1 iunie 2011 – O expoziţie de fotografii cu genericul „Vocile Copiilor” a fost inaugurată astăzi în Grădina publică „Ştefan cel Mare” cu prilejul Zilei Internaţionale a Copiilor, pentru a face auzită vocea celor mai vulnerabili copii. Evenimentul a fost organizat de UNICEF Moldova în parteneriat cu Parlamentul R. Moldova, Oak Foundation şi Centrul Media pentru Tineri.

Autorii fotografiilor  sunt copii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 ani, din diferite localităţi ale ţării, care provin din medii vulnerabile – cresc la internat, în familii numeroase, au nevoi speciale, sunt orfani de un părinte sau cu ambii părinţi plecaţi peste hotare. Scopul copiilor a fost de a surprinde  în imagini viaţa de zi cu zi a semenilor lor, în special a celor mai dezavantajaţi, exprimându-şi astfel  dreptul la participare şi la şanse egale pentru toţi.

„Este foarte important ca toţi copiii să se bucure de drepturi egale nu doar astăzi, când celebrăm Ziua Copiilor, dar în fiecare zi. Copiii au dreptul să-şi exprime opiniile şi să fie ascultaţi de cei maturi – părinţi, profesori, factori de decizie, comunitate. Ascultând ce au de spus copiii vom înţelege, de fapt, că ei nu îşi doresc altceva decât o societate mai bună pentru noi toţi. O societate în care toţi copiii, inclusiv cei săraci şi marginalizaţi, cu dizabilităţi sau de altă etnie, trăiesc în familie, se bucură de o educaţie fără violenţă, merg la şcoală şi sunt trataţi cu demnitate şi respect”,  a spus la evenimentul de inaugurare a expoziţiei Alexandra Yuster, Reprezentant UNICEF în Moldova.

„Fiecare copil în R. Moldova trebuie să fie tratat cu respect. Fiecare familie care educă copii trebuie să fie pregătită să facă acest lucru cu dragoste şi căldură. Fotografiile care sunt prezentate la această expoziţie sunt expresia gândurilor copiilor, a trăirilor lăuntrice pe care le au şi imaginea vie a vieţii multora dintre ei. Eu sunt ferm convinsă că doar împreună, Parlamentul, Guvernul şi societatea civilă vom putea dezvolta toate condiţiile de viaţă mai bune pentru copiii noştri. Copilul are nevoie de dragoste, de servicii sociale de calitate, iar eu voi continua constant să pledez pentru ceea ce îi aparţine copilului: dreptul la o copilărie fericită”, a spus
Liliana Palihovici, vicepreşedintele Parlamentului R. Moldova

În cadrul aceluiaşi eveniment, a fost amenajat „Târgul ONG-urilor pentru Copii”, cu scopul de a oferi publicului larg acces la informaţie despre serviciile şi oportunităţile existente pentru copii.
Organizaţiile non-guvernamentale din domeniul protecţiei drepturilor copilului şi-au propus să promoveze astfel dreptul copiilor la informaţie, sensibilizând publicul larg şi factorii de decizie despre importanţa informaţiei şi educaţiei pentru creşterea şi dezvoltarea plenară a copiilor.

Expoziţia de fotografii cu genericul „Vocile Copiilor” amenajată în scuarul monumentului „Ştefan cel Mare” va dura zece zile.

În Moldova locuiesc aproape 750 mii de copii cu vârsta până la 18 ani, ceea ce constituie 21% din populaţia ţării. Cei mai mulţi dintre ei locuiesc la sate. 

Pentru contact:

Lina Botnaru, Coordonator Progame Comunicare, UNICEF Moldova, tel: + 373 22 269 153, e-mail: lbotnaru@unicef.org
Irina Lipcanu, Ofiţer de Presă UNICEF Moldova, tel: + 373 22 269 225, e-mail: ilipcanu@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children