Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Masa Rotundă „Vocea Copiilor în Parlament”

Chişinău, 25 Mai 2011 – Un grup de copii cu vârsta cuprinsă între 13-18 ani din mai multe localităţi ale Moldovei au participt astăzi la o masă rotundă la sediul Parlamentului pentru a vorbi deputaţilor despre drepturile lor. Evenimentul s-a desfăşurat în ajunul Zilei Internaţionale a Copiilor, la iniţiativa Parlamentului R. Moldova, cu susţinerea Reprezentanţei UNICEF, pentru a oferi  copiilor posibilitatea să participe în procesul de luare a deciziilor şi a sensibiliza parlamentarii faţă de problemele cu care se confruntă ei.

 “Eu sunt ferm convinsă că Parlamentul trebuie să joace un rol important în procesul de protecţie a copiilor, de prevenire a oricărei forme de abuz, violenţă, exploatare sau discriminare împotriva lor. Evenimentul de astăzi confirmă faptul că trebuie să muncim în continuare la perfecţionarea cadrului legal, astfel încât Convenţia ONU privind drepturile copiilor să fie respectată pe întreg teritoriul ţării şi să stabilim cele mai înalte standarde de protecţie a copiilor”, a declarat Liliana Palihovici, vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

În cadrul mesei rotunde copiii au pus în discuţie dreptul lor la educaţie, sănătate, participare, timp liber, dreptul de a creşte în familie, prevăzute de Convenţia privind Drepturile Copilului la care Moldova este parte din anul 1993.

„Drepturile copiilor, în special din familiile vulnerabile, sunt deseori încălcate. Copiii sunt nevoiţi să muncească şi nu au timp liber. Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă peste hotare îşi neglijează sănătatea, iar copiii romi, copiii cu dizabilităţi nu sunt integraţi în şcoală şi în societate. Toţi copiii sunt egali în drepturi, de aceea Comitetul pentru monitorizarea drepturilor copiilor recomandă să fie create toate condiţiile pentru a asigura acces echitabil la servicii de educaţie, sănătate, participare, tuturor copiilor”, a menţionat Alina Porombrica din s. Taraclia, Căuşeni.  

“Unul din cele mai importante drepturi prevăzute de Convenţie este dreptul copiilor la participare”, a spus Alexandra Yuster, Reprezentant UNICEF în Moldova.” Oferind copiilor, în special celor mai vulnerabili, şansa de a se face auziţi în faţa deputaţilor, îi ajutăm să devină cetăţeni activi şi puternici.  Salutăm deschiderea Parlamentului R. Moldova de a oferi  copiilor o platformă de expresie liberă, care este crucială pentru creşterea şi dezvoltarea lor”.

Convenţia privind Drepturile Copilului a fost adoptată în luna noiembrie 1989. Convenţia obligă statele să întreprindă măsuri pentru a garanta respectarea drepturilor copilului, a le asigura un mediu sigur şi favorabil pentru creştere, oferindu-le acces la educaţie şi asistenţă medicală de calitate. Aderând la Convenţie, autorităţile moldovene au acceptat să protejeze toţi copiii din ţară de discriminare, violenţă şi să aibă grijă de cei mai vulnerabili copii.
Moldova a atins progrese esenţiale la capitolul respectării drepturilor copilului, graţie adoptării unor legi mai bune pentru protecţia copiilor, îmbunătăţirea accesului la serviciile de sănătate, educaţie, asistenţă socială. Cu toate acestea, lipsurile, diferenţele şi discrepanţele continuă să afecteze multe familii şi copii, solicitând şi mai departe o atenţie sporită din partea autorităţilor pentru eradicarea lor.

Pentru contact:

Nighina Azizov, Consilier al Vicepreşedintelui Parlamentului, tel.: + 373 22 26 82 28, e-mail: nighina.azizov@parlament.md
Irina Lipcanu, Ofiţer de Presă UNICEF Moldova, tel: + 373 22 269 225, e-mail: ilipcanu@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children