Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Jurnaliştii pregătiţi să informeze oamenii prin prisma statisticilor

Vadul lui Vodă , 21-22 Mai 2011 - Aproape 20 de jurnalişti moldoveni au fost instruiţi în zzcadrul unui atelier de lucru organizat de Programului comun al agenţiilor ONU, “Consolidarea sistemului statistic naţional”. Scopul atelierului de lucru a fost sporirea capacităţii jurnaliştilor de presă scrisă, televiziune, radio şi presă on-line, de a se documenta, interpreta şi utiliza datele statistice în activitatea lor de zi cu zi.

“Dorinţa Biroului Naţional de Statistică a fost de a îmbunătăţi dialogul şi colaborarea cu mass-media”, a declarat Ala Pâslariuc, şeful Secţiei Diseminare a informaţiei şi relaţii cu publicul din cadrul BNS.
Jurnaliştii au fost pregătiţi de către specialişti ai BNS şi de către Radu Soviani, jurnalist economic la postul de televiziune „The Money Channel” România. Subiectele prezentate au acoperit o arie vastă de tematici de la principiile de funcţionare a statisticii, importanţa, relevanţa şi semnificaţia datelor statistice, până la interpretarea datelor şi rezultatelor de către jurnalişti printr-un limbaj umanizat, pentru o mai bună înţelegere de către public.

“Pentru noi, jurnaliştii, statistica este ştiinţa concepută de matematicieni pentru ca utilizatorii de date să primească răspunsuri din partea cifrelor”, a spus Radu Soviani – trainer-ul programului. “Este un instrument de lucru esenţial pentru jurnalişti” a mai adăugat el.

“Sunt mulţumită pentru ca în urma acestui seminar am la dispoziţie mai multe instrumente pentru activitatea mea de jurnalist de zi cu zi, şi pot spune că înţeleg mai bine fenomenul economic şi cel social prin prisma unei mai bune înţelegeri a statisticilor”, a declarat Elena Gudumac, jurnalist la TV Moldova 1. “Cunoaşterea Băncii de date a Biroului Naţional de Statistică, înţelegerea funcţionării ei şi a modului în care căutăm cifrele acolo, este probabil cel mai mare câştig pentru fiecare participant din cadrul atelierului. Practic putem să selectăm singuri date, oricând, şi mai ales gratis, este o sursă nesecată de ştiri”, a declarat alt participant, Alexei Bătrânu, jurnalist la Prime TV.

În privinţa comunicării cifrelor statistice, participanţii au conştientizat că orice oficiu Naţional de Statistică trebuie să prezinte întotdeauna cifrele într-o maniera obiectivă, fără nuanţe şi fără partizanat. Interpretarea datelor însă aparţine exclusiv utilizatorilor de date, nu celor care le centralizează.
Atelierul s-a desfăşurat în localitatea Vadul lui Voda şi este primul eveniment de acest gen pentru jurnalişti, organizat la iniţiativa Biroului Naţional de Statistică şi focusat pe aspectul practic, combinând cunoştinţe din statistică şi jurnalism.

Atelierul reprezintă o activitate desfăşurată în cadrul proiectului comun al agenţiilor ONU, în colaborarea cu Biroul Naţional de Statistică şi cu finanţarea PNUD.

Pentru contact: Aurelia Spătaru, managerul Proiectului „Consolidarea Sistemului Statistic Naţional” , tel.: (373 22) 40.31.42, fax: (373 22) 21.08.68; E-mail: aurelia.spataru@undp.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children