Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Adolescenţii către parlamentari: Voi vorbiţi de viitor, noi suntem prezentul

  UNICEF, Chişinău, 2 Martie  2011

   Parlamentul Republicii Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova şi-au focusat  astăzi atenţia asupra adolescenţilor lansând împreună Raportul Situaţia Copiilor Lumii 2011 şi expozitia de fotografii ale adolescenţilor cu genericul “Voi vorbiţi de viitor, noi suntem prezentul”, amenajată în hall-ul Parlamentului. 

   Raportul Situaţia Copiilor Lumii este lansat în fiecare an de către UNICEF şi examinează cele mai importante realizări şi provăcări în domeniul drepturilor copiilor. Anul acesta Raportul intitulat “Adolescenţa - vârsta oportunităţilor” ia în vizor adolescenţii de 10-19 ani care constituie în prezent 18% din populaţia lumii.

   Raportul subliniază necesitatea investiţiilor în educaţia de calitate, serviciile de îngrijire medicală şi extinderea oportunităţilor de participare şi exprimare a opiniei adolescenţilor în consilii de tineret, forumuri, iniţiative comunitare şi alte platforme care le face auzită vocea. Aceste investiţii, orientate în special către cei mai vulnerabili adolescenţi, pot rupe cercul vicios al sărăciei şi inechităţii”, se arată în Raport.

   Investiţiile puternice din ultimele două decenii au permis obţinerea unor rezultate importante pentru copiii până la vârsta de 10 ani. Cu toate acestea, au rămas multe lacune în domenii critice pentru dezvoltarea adolescenţilor. Astăzi în lume mai mult de 70 de milioane de adolescenţi nu sunt încadraţi în învăţământul gimnazial, iar fetele rămân cu mult în urma băieţilor la capitolul educaţiei secundare. Fără educaţie, adolescenţii nu-şi pot dezvolta abililităţi şi cunoştinţe care le-ar permite să înfrunte riscurile exploatării, abuzului şi violenţei – fenomene ce îi afectează foarte mult în această perioadă a vieţii. 

   În Republica Moldova astăzi locuiesc mai mult de jumătate de million de adolescenţi, echivalentul a peste 15% din numărul populaţiei. Majoritatea dintre ei locuiesc la sate. Contrar tendinţelor globale, băieţii sunt cei care participă mai puţin în educaţia secundară decât fetele. În 2009, la fiecare 133 de fete înrolate în liceu sau şcoala medie generală reveneau 100 de băieţi. Aceeaşi situaţie este înregistrată în colegii şi universităţi. În schimb, în şcolile profesionale tabloul este exact invers - la 100 de băieţi revin doar 46 de fete.

   Alte provocări cu care se confruntă adolescenţii din Moldova sunt lipsa părinţilor, sărăcia, cu precădere în mediul rural, riscurile de sănătate şi lipsa serviciilor sociale adaptate la nevoile lor.

  “UNICEF este de părere că adolescenţii sunt parte a soluţiei. Avem nevoie de implicarea lor în procesul decizional, crearea platformelor pentru exprimarea opiniilor şi recunoaşterea rolului de cetăţeni activi şi responsabili. Investiţiile în adolescenţă, inclusiv în educaţie, pot asigura că tinerii sunt gata să contribuie, social şi economic, la dezvoltarea dinamică a Republicii Moldova ", a menţionat în cadrul evenimentului de lansare a Raportului Alexandra Yuster, Reprezentant UNICEF Moldova.

   Expoziţia de fotografii realizate de către şi pentru adolescenţi amenajată în hall-ul Parlamentului reprezintă un exemplu de implicare a tinerilor şi de realizare a dreptului lor la  participare şi exprimare liberă a opiniilor. “Parlamentul RM a susţinut această iniţiativă deoarece pentru noi este foarte important să cunoaştem ce cred şi ce au de spus copiii şi adolescenţii despre subiectele care îi vizează. Asemenea iniţiative îmbunătăţesc procesul decizional şi contribuie la soluţionarea problemelor cu care se confruntă adolescenţii, pentru ca ei să se poată bucura pe deplin de frumuseţea şi oportunităţile acestei vârste”, a menţionat Liliana Palihovici, Vicepreşedintele Parlamentului R. Moldova.

  Expoziţia cu genericul „Voi vorbiţi de viitor, noi suntem prezentul” a fost organizată de către UNICEF în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova şi Centrul Media pentru Tineri, iar fotografiile au fost realizate de către un grup de adolescenţi din Chişinău şi zece localităţi ale republicii. O parte dintre autorii fotografiilor locuiesc la internat. 

  În atenţia editorilor mass-media:

  Raportul Situaţia Copiilor 2011 „Adolescenţa –vârsta oportunităţilor” în limbile rusă şi engleză,  sumarul executiv al raportului în limba română şi foto-eseul cu genericul „Voi vorbiţi de viitor, noi suntem prezentul” sunt disponibile pe site-ul www.unicef.md

   Pentru detalii şi pentru stabilirea interviurilor vă rugăm să contactaţi:

  Irina Lipcanu, Ofiţer de presă UNICEF Moldova; tel 269 235; 069162304; ilipcanu@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children