Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Tinerii din Republica Moldova sunt mai vulnerabili decât semenii lor din ţările europene

  • Tinerii din Moldova consumă droguri injectabile într-o măsură mai mare decât semenii lor din ţările din Europa
  • Incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală în rândul tinerilor plasează ţara noastră pe locul doi pe continentul european, după Federaţia Rusă
  • Femeile din Moldova nasc primul copil la cea mai mică vârstă în comparaţie cu femeile din Europa Centrală, de Sud-Est şi CSI
  • Rata de şomaj este mult mai mare în rândul tinerilor în comparaţie cu populaţia generală
   Chişinău, 23 noiembrie 2010 – Tinerii din Republica Moldova sunt mult mai vulnerabili decât semenii lor din ţările din Europa şi au nevoie ca niciodată de sprijin din partea statului, servicii calitative de sănătate, educaţie şi o piaţă atractivă a muncii, se arată în câteva studii privind situaţia tinerilor din Republica Moldova, făcute publice astăzi de UNICEF împreună cu Ministerul Tineretului şi Sportului, în cadrul unei mese rotunde.

   Tinerii de astăzi reprezintă prima generaţie de la declararea independenţei Republicii Moldova şi, pentru prima dată în istoria ţării, reprezintă pătura cea mai numeroasă – 26% din populaţia ţării are acum între 10 şi 24 de ani. Tendinţa demografică pozitivă se va menţine însă o perioadă scurtă de timp, de câţiva ani, şi va fi urmată de un nou declin demografic, se constată în studiile UNICEF.

   Printre problemele cu care se confruntă tinerii din Moldova se numără fumatul, consumul excesiv de alcool, drogurile, relaţiile sexuale timpurii şi, în consecinţă, infecţiile cu transmitere sexuală şi HIV.

   O altă problemă a tinerilor este accesul la educaţie şi calitatea acesteia. Fiecare al 5-lea tânăr de 18-24 de ani nu a fost beneficiar al niciunui program educaţional. Acest lucru vizează bărbaţii (24%) şi tineretul din mediul rural (31%). Doar 11% din tinerii de 18-24 de ani au studii superioare. Diploma universitară nu le garantează însă şi un loc de muncă, deoarece meseria aleasă nu este întotdeauna solicitată pe piaţa muncii. În consecinţă, rata de şomaj este mult mai mare în rândul tinerilor comparativ cu populaţia generală - doar 27% din tineri au un loc de muncă.

   Deşi sistemul de sănătate a realizat reforme substanţiale, el nu răspunde în totalitate nevoilor tinerilor. Serviciile de sănătate puse la dispoziţia tinerilor sunt orientate spre diagnostic şi tratament, dar nu şi pe evaluarea vulnerabilităţii acestora, pe consiliere şi o îndrumare către alte servicii de care au nevoie tinerii. Ca rezultat, doar jumătate dintre tinerii care au probleme de sănătate în ultimul ani au apelat la servicii medicale. Cele 12 clinici prietenoase tinerilor, deschise cu sprijinul UNICEF şi finanţate actualmente din bugetul de stat, nu sunt suficiente, iar adolescenţii mai  vulnerabili nu au acces la aceste instituţii. În plus, clinicile nu au programe de identificare şi implicare activă a tinerilor din zonele rurale, din familiile sărace sau incomplete, cei rămaşi fără supravegherea părinţilor sau consumatorii de droguri.

  Cât priveşte participarea tinerilor la viaţa comunităţii în care locuiesc, majoritatea dintre ei spun că nu ştiu cum să facă acest lucru şi că, în general, nu sunt încurajaţi să participe.

   «Tinerii reprezintă o forţă extrem de importantă în orice stat, inclusiv în Republica Moldova. Totodată, pe cât de puternici, tinerii sunt şi tot atât de vulnerabili. De aceea, trebuie să fim deosebit de atenţi ca drepturile lor să fie respectate. Vrem să credem că datele pe care le facem astăzi publice vor contribui la adoptarea unor politici de tineret echilibrate, iar serviciile de educaţie şi sănătate vor fi accesibile tuturor tinerilor, dar în special celor mai vulnerabili – cei din zonele rurale, din familii sărace şi cei cu dezabilităţi. Anume aceşti tineri au nevoie cel mai mult de sprijin pentru a deveni ulterior cetăţeni activi ai ţării», a declarat Reprezentantul Adjunct al biroului UNICEF în Moldova, Sandrine Blanchet.

  «Ministerul Tineretului este dispus să continue reformarea politicilor de tineret şi să le racordeze la realităţile actuale şi standardele internaţionale», a menţionat Şeful Direcţiei Programme de Tineret, Ion Donea. «Totodată, în eforturile noastre contăm pe sprijinul societăţii civile şi, în  primul rând, pe susţinerea tinerilor, pe care îi îndemnăm să fie activi şi să se implice în toate activităţile, deoarece numai aşa iniţiativele noastre vor fi durabile şi nu vor depinde de evoluţiile şi schimbările social-politice», a adăugat Ion Donea.

   Datele făcute publice astăzi de UNICEF şi Ministerul Tineretului şi Sportului au fost extrase din 4 studii naţionale: «Tinerii în Republica Moldova» (Biroul Naţional de Statistică), «Analiza situaţiei tinerilor în Republica Moldova» (IDIS Viitorul), «Raportul privind sănătatea şi dezvoltarea adolescenţilor» (UNICEF şi Guvernul RM), «Evaluarea riscului infectării cu HIV în rândul adolescenţilor cu risc sporit» (Ministerul Sănătăţii).

   Acţiunea de astăzi se înscrie în şirul de activităţi organizate de Ministerul Tineretului în parteneriat cu Agenţiile Naţiunilor Unite în Moldova, dedicate Anului 2010, care a fost declarat de către Adunarea Generală a ONU drept Anul Internaţional al Tineretului «Anul nostru – vocea noastră».            

 

  Pentru informaţii suplimentare contactaţi:

  Angela Munteanu, Coordonator Programe Comunicare, UNICEF Moldova 269 153 amunteanu@unicef.org

  Lina Botnaru, Ofiţer de Presă, UNICEF Moldova 269 235 lbotnaru@unicef.org

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children