Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Numărul copiilor în detenţie s-a redus cu 2/3 în ultimii ani


Numărul copiilor în detenţie s-a redus cu 2/3 în ultimii ani
în mare parte datorită Amnistiei din 2008

Condiţiile din locurile de detenţie pentru copii sunt deficitare
Copiii sunt ţinuţi după gratii un an şi mai mult, chiar dacă în cazul lor  legislaţia prevede o limita de 4 luni de arest preventiv
Utilizarea celulelor de izolare pentru minori contravine normelor internaţionale
Acestea sunt doar câteva dintre concluziile unui raport efectuat de experţi internaţionali care au evaluat sistemul de justiţie juvenilă din Republica Moldova

Chişinău, 11 noiembrie 2010 -  Raportul „Evaluarea realizărilor în domeniul justiţiei juvenile”, efectuat de o echipă de experţi locali şi internaţionali, a fost lansat astăzi de Ministerul Justiţiei şi UNICEF.

Raportul menţionează că în ultimii ani numărul copiilor din detenţie s-a redus cu 2/3, dar acest lucru se datorează în mare parte Amnistiei din 2008 şi mai puţin schimbărilor calitative din sistemul de justiţie.

Potrivit raportului, legislaţia stabileşte o limită de timp pentru arestul preventiv,  până la 4 luni, dar deoarece nu există o limită similară pentru durata procesului de judecată, în unele cazuri copiii învinuiţi de comiterea unei crime aşteaptă decizia judecătorilor în detenţie, timp de un an şi mai mult.

Condiţiile din clădirile în care sunt deţinuţi temporar copiii, în special în închisorile pentru băieţi, sunt inumane, iar sancţiunile disciplinare cărora ei sunt supuşi încalcă standardele internaţionale, se arată în raport. Totodată, munca în şcolile speciale pentru copiii delicvenţi nu este compensată, aşa cum, de exemplu, se întâmplă în penitenciare.

„Închisoarea nu-l ajută pe un copil să devină mai bun. Copiii care ajung în conflict cu legea sunt de obicei vulnerabili şi nu au control asupra propriilor vieţi. Pentru a fi reabilitaţi, ei trebuie ajutaţi să rupă cercul vicios al sărăciei, abuzului şi neglijării”, a declarat Reprezentantul UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster în cadrul lansării raportului „Evaluarea realizărilor în domeniul justiţiei juvenile”.

Potrivit Alexandrei Yuster, una dintre soluţiile de prevenire a criminalizării tinerilor este eliminarea fenomenului de excludere socială a celor mai vulnerabili dintre ei.

Totodată, Reprezentantul UNICEF în Moldova a remarcat paşii importanţi pe care Moldova i-a efectuat în reformarea sistemului de justiţie juvenilă şi racordarea acestuia la standardele europene şi cele internaţionale, reiterând sprijinul pe care UNICEF îl va acorda şi în continuare Guvenului în acest scop.

“Ministerul Justiţiei este dispus să continue reformele în sistemul de justiţie juvenilă şi contează pe sprijinul partenerilor săi pentru dezvoltare: societatea civilă şi organizaţiile internaţionale. Avem nevoie ca niciodată de acest suport, deoarece, pe lângă reformarea sistemului, este necesară schimbarea comportamentului tuturor oamenilor, astfel ca întreaga comunitate să înţeleagă că un copil care a greşit poate fi recuperat dacă este ajutat să se reintegreze”, a declarat viceministrul Justiţiei, Oleg Efrim în cadrul evenimentului de lansare a raportului.

În Moldova lipsesc programele speciale de asistenţă pentru copiii cu risc sporit de a deveni infractori. Autorii raportului atrag atenţia şi asupra faptului că, cu excepţia medierii, nu există şi alte iniţiative la nivel comunitar, pentru a elimina cauzele care îi determină pe copii să comită infracţiuni sau să le re-comită.

În cazul copiilor sub vârsta răspunderii penale, implicaţi în comportamente criminale, nu există metode de intervenţie.

Ca urmare eforturilor UNICEF şi a vizitei la Chişinău în aprilie 2010 a renumitului promotor al drepturilor omului, senator al Franţei şi ex-Ministru al Justitiei Frantei, Robert Badinter, celulele folosite pentru încarcerare din penitenciarul nr. 13, în care se află în arest preventiv copiii, au fost  închise, iar celulele minorilor – renovate.

O altă iniţiativă comună a UNICEF şi Ministerul Justiţiei a fost atelierul video „One Minute Junior” desfăşurat în octombrie curent la penitenciarul pentru copii din Lipcani. Copiii deţinuţi au învăţat să filmeze şi au produs propriile lor filme cu scopul ca vocile lor să fie auzite de comunitatea internaţională şi de factorii de decizie din Moldova. Iniţiativa se înscrie în seria de măsuri de promovare a programelor de reabilitare şi incluziune socială a copiilor deţinuţi realizată de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul donatorilor şi organizaţiilor internaţionale, printre care şi UNICEF.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children