Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Copiii din penitenciarul de la Lipcani realizează filme despre viaţa lor

© UNICEF / Paul Hodorogea

Un atelier video se desfăşoară în perioada 4-7 Octombrie la penitenciarul de la Lipcani, iar actorii şi regizorii propriilor filme sunt copiii deţinuţi.

Atelierul video „One Minute Junior” este celebru în lumea întreagă pentru faptul că promovează vocile copiilor aducându-le în atenţia maturilor care iau decizii.
 
Chişinău, 6 octombrie 2010 -  Copiii deţinuţi la penitenciarul de la Lipcani participă timp de o săptămână la atelierul video „One Minute Junior”, unde învaţă să filmeze, să editeze şi să monteze propriile lor filme cu durata de 1 minut. Tot ei sunt actorii şi principalii protagonişti ai mini-filmelor. Ajutaţi de o echipa de experţi internaţionali, copiii realizează producţii pe temele care îi preocupă. Astfel, ei au posibilitatea să vorbească despre problemele care îi afectează şi care i-au adus aici, în penitenciar, despre lucrurile pe care vor să le schimbe la ei acasă, în familie, comunitate.

Atelierul a fost organizat de UNICEF cu sprijinul Ministerului Justiţiei şi al Departamentului Instituţiilor Penitenciare.

“Prin această iniţiativă vrem să le oferim copiilor deţinuţi posibilitatea să spună publicului larg şi factorilor de decizie ce lucruri îi preocupă şi de ce au nevoie ca să înceapă o viaţă nouă, mai bună”, a menţionat Alexandra Yuster, Reprezentantul UNICEF în Moldova la ceremonia de lansare a atelierului OneMinJr petrecută la Lipcani. “Copiii care se află aici au aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi, ei visează la un viitor, îşi fac planuri, se gândesc la persoane dragi, iar noi vrem să-i ajutăm ca vocile lor să fie auzite”

Această iniţiativă se înscrie în seria de măsuri de promovare a programelor de reabilitare şi incluziune socială a copiilor deţinuţi realizată de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul donatorilor şi organizaţiilor internaţionale, printre care şi UNICEF.

Actualmente în Moldova se află în detenţie 68 de copii: 62 băieţi, dinte care 34 de minori la penitenciarul de la Lipcani şi 6 fete la penitenciarul de la Rusca.

***
Atelierul Video “One Minute Junior” a devenit celebru printre copiii din ţările Europei, Balcani şi CSI pentru faptul că promovează vocile copiilor aducându-le în atenţia maturilor care iau decizii. În cadrul acestei iniţiative, copiii produc singuri filmuleţe cu durata de 1 minut pe temele care îi preocupă. Prin intermediul acestor filme, participanţii vorbesc despre problemele care îi afectează, despre lucrurile pe care vor să le schimbe la ei în familie, şcoală, comunitate. Copiii învaţă să scrie scenarii, să filmeze şi să editeze propriile lor producţii care, ulterior, sunt arătate oamenilor maturi atât din ţară, cât şi dincolo de hotare cu scopul de a schimba viaţa lor înspre bine. Atelierul OneMinutesJr este organizat în Moldova, la iniţiativa UNICEF, pentru a treia oară.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children