Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

85 la sută din pruncii din Moldova sunt alăptaţi la sân în primele şase luni de viaţă dar nu în exclusivitate, aşa cum recomandă UNICEF

Chişinău, 1 august 2010 - Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, 85 la sută din nou-născuţii de până la jumătate de an sunt alăptaţi la sân, iar nou-născuţii de pînă la 3 luni sunt alăptaţi într-o proporţie şi mai mare – 93%. Însă doar 45% din copii sunt alăptaţi în exclusivitate în primele şase luni de viaţă, potrivit ultimului studiu Demografic şi de Sănătate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF recomandă ca mamele să-şi alăpteze copilul până la vârsta de doi ani. În primele şase luni de viaţă ale copilului alimentarea la sân trebuie să fie exclusivă. „Alăptarea exclusivă” înseamnă că niciun alt lichid sau aliment, în afară de laptele matern, nu este dat copilului. Până la vârsta de şase luni laptele matern satisface toate necesităţile alimentare ale copilului şi este unicul produs pe care acesta îl poate digera şi asimila.

Oricare alte tipuri de alimente decât laptele matern pot dăuna sistemului digestiv al pruncului, cauzând micro-leziuni ale mucoasei stomacului, comportând şi riscul infecţiilor intestinale. Laptele matern asigură nutriţia cea mai bine adaptată necesităţilor nou-născuţilor şi copiilor mici, reduce efectele malnutriţiei: anemia, retardul statural şi greutatea scăzută; şi asigură o dezvoltare cognitivă mai bună a copilului.

La fel de important este ca nou-născutul să fie pus la sânul mamei chiar din primele minute de viaţă. În maternităţile din Republica Moldova aceste practici sunt aplicate încă din 1998 şi funcţionează cu succes – frecvenţa aplicării nou-născutului la sânul mamei imediat în sala de naştere este în continuă creştere. Actualmente 94,4% din femeile care nasc îşi pun copilul la sân imediat după ce l-au născut. Această rată a crescut de la 92,4% în 2001 la 94,4% în 2009, potrivit studiului „Calitatea serviciilor medicale perinatale” al Ministerului Sănătăţii.

Toate femeile au dreptul la un mediu care protejează, promovează şi susţine alăptarea. Mamele angajate în câmpul muncii au dreptul prevăzut prin lege la un program special de lucru, care asigură ore rezervate pentru alăptatarea copilului.

Săptămâna promovării alăptării, marcată de comunitatea internaţională în perioada 1-7 august, este organizată în Moldova de Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu UNICEF pentru a informa familiile cu copii mici şi viitorii părinţi despre beneficiile laptelui matern pentru copiii de vârstă fragedă.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children