Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

COPIII DIN SUDUL MOLDOVEI AU ŞANSE MAI MARI DE A DECEDA ÎNAINTE DE A ÎMPLINI CINCI ANI

Chişinău, 22 Iulie 2010 - Copiii din zonele rurale şi  din familiile sărace au şanse mai mari de a deceda  înainte de a împlini vârsta de 5 ani, potrivit studiului „Analiza echităţii în sănătatea mamei şi copilului" lansat astăzi de către Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (PAS)  şi UNICEF.

Deşi la nivel naţional tendinţele sunt pozitive, există inegalităţi semnificative la nivel regional, care îi defavorizează pe copiii săraci şi pe cei din zonele rurale.

• Un copil din zona rurală are de 1,5 ori mai mari şanse de a muri înainte de vârsta de 5 ani, decât unul din zona urbană;
• Un copil dintr-o familie săracă este de două ori mai supus riscului de a deceda pînă a atinge vărsta de cinci ani, decît un copil dintr-o familie înstărită;
• Copiii din regiunea de sud au cea mai înaltă rată de mortalitate din toate regiunile, şi copiii din Chişinău au cele mai mari şanse de supravieţuire în primii cinci ani de viaţă. 

Copiii săraci din Sud sunt de peste trei ori mai expuşi riscului de a deceda înainte de a împlini cinci ani, iar rata mortalităţii acestor copii este comparabilă cu ratele naţionale din Egipt şi Morocco.

Subnutriţia, de asemenea, este mai des întâlnită în rândul săracilor.
• Familiile cu venituri mai mici cheltuie de 4,5 ori mai puţin pe produse alimentare, comparativ cu familiile care o duc mai bine;
• Anemia afectează femeile sărace de aproape două ori mai frecvent în comparaţie cu cele mai înstărite;
• Copii săraci au de 1,7 ori mai mari şanse să fie anemici, înainte de vârsta de 5 ani, decât cei din familiile mai bogate.


"Republica Moldova a înregistrat un progres considerabil în domeniul sănătăţii copilului, dar cei mai săraci copii sunt încă defavorizaţi", a declarat Alexandra Yuster, Reprezentantul UNICEF în Moldova la lansarea studiului „Analiza echităţii în sănătatea mamei şi copilului".  "Raportul oferă noi date importante pentru lucrătorii în domeniul sănătăţii şi factorii de decizie, care vor asigura ca serviciile de sănătate să ajungă la toţi copiii, a menţionat Alexandra Yuster.

Deşi toţi copiii din ţară sunt asiguraţi medical, există încă obstacole în accesarea serviciilor medicale pentru cei săraci, cum ar fi costurile suplimentare şi de transport, pe care le suportă un pacient atunci cînd se adresează la medic.

Lipsa serviciilor medicale în imediata apropiere a unor comunităţi este un alt obstacol în calea accesului celor săraci la serviciile de sănătate, deoarece aceştia nu îşi pot permite costuri suplimentare de transport sau medicamente, care nu sunt acoperite de asigurarea medicală. Ca rezultat, fiecare a treia femeie de vârstă reproductivă între 15 - 49 ani nu are asigurare medicală, iar femeile sărace sunt cele mai afectate. Femeile de naţionalitate romă sunt mai puţin satisfăcute de sănătatea copiilor lor, comparativ cu femeile nerome: copiii lor suferă adesea de anemie, bronşite, pneumonii, helminţi, etc.

Informaţii generale: În Moldova, copiii, femeile gravide şi mamele cu şapte sau mai mulţi copii sunt asigurate de către stat. Copiii până la vârsta de cinci ani primesc îngrijire medicală gratuită, iar femeile gravide primesc suplimente de fier şi acid folic. Cu toate acestea, numărul de decese a copiilor din Moldova este mai mare decât în ţările europene. Tulburări perinatale, bolile respiratorii, malformaţiile congenitale precum şi traumele rămân principalele cauze ale mortalităţii infantile. Un număr mare de decese la domiciliu (20 la sută din numărul total de decese infantile) sunt provocate de cauze care ar fi putut fi prevenite dacă părinţii ar avea mai multe cunoaştinţe despre îngrijirea copiilor şi, cel mai important, ar solicita asistenţa unui medic la timp.


Pentru informaţii suplimentare contactaţi:
Angela Munteanu, coordonator programe comunicare, UNICEF Moldova
269 153 amunteanu@unicef.org
Lina Botnaru, Ofiţer de presă, UNICEF Moldova
269 235 lbotnaru@unicef.org

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children