Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Pledoarie pentru protecţia drepturilor copiilor în Moldova

© UNICEF/Paul Hodorogea
Senatorul francez Robert Badinter şi Alexadru Tănase, Ministrul Justiţiei

Chişinău, 16 Aprilie 2010 – Distinsul promotor al drepturilor omului şi fostul Ministrul de  Justiţie al Franţei, Robert BADINTER se află în vizită în Moldova în perioada 15-17 aprilie 2010, pentru a promova şi sprijini reformele în domeniul justiţiei juvenile din ţară.

Robert BADINTER este senator, jurist criminalist şi profesor universitar. El a devenit celebru pentru lupta sa împotriva pedepsei cu moartea şi promovarea drepturilor omului atât în Franţa, cât şi în lumea întreagă. În Moldova, BADINTER a vizitat un penitenciar unde sunt deţinuţi şi copii şi o instituţie de detenţie a poliţiei din Chişinău. De asemenea, el are întrevederi cu înalţi oficiali moldoveni şi reprezentanţi activi ai societăţii civile pentru a discuta şi a împărtăşi experienţa sa internaţională de lucru cu copiii aflaţi în conflict sau în contact cu legea. Senatorul francez va ţine o lecţie la Universitatea de Stat din Moldova, după care i se fa conferi titlul de Doctor Honoris Causa.
Pe parcursul ultimilor ani, în special după evenimentele din 7 aprilie, când au fost înregistrate cazuri de violenţă împotriva copiilor care s-au aflat în contact cu legea, subiectul justiţiei juvenile în Moldova a căpătat o atenţie sporită. Sistemul moldovean de justiţie se mai confruntă şi cu alte probleme, cum ar fi folosirea excesivă a pre-detenţiei, sentinţele lungi pentru minori şi lipsa unei asistenţe juridice adecvate. Odată ce copilul este acuzat de crimă, el nu are acces la alternative procedurilor formale de judecată.
Ministrul Justiţiei al Moldovei, Alexandru Tănase a accentuat că justiţia pentru copii este unul din domeniile prioritare în care Guvernul continuă să opereze reforme importante, aşa cum prevăd standardele UE şi Convenţia privind Drepturile Copilului (CRC).

Ambasadorul Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, a reiterat în faţa jurnaliştilor necesitatea unei informări mai largi despre drepturile copilului, a construirii unui sistem de justiţie juvenilă, în care detenţia este folosită doar ca o ultimă soluţie şi care corespunde standardelor internaţionale. Dirk Schuebel a pus încă o dată accentul pe sprijinul Uniunii Europene în reformarea sectorului de justiţie şi promovarea drepturilor omului prin intermediul dialogului UE - Moldova.

Reprezentantul UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster a spus: “Convenţia privind Drepturile Copilului îndeamnă statele-membre să ia în considerare potenţialul de reintegrare al copiilor aflaţi în conflict cu legea. Copii pot învăţa din propriile greşeli şi trebuie învăţaţi să respecte drepturile altora – iar bunele practici în justiţia juvenilă trebuie să reflecte acest lucru. În numele UNICEF, apreciem sprijinul pe care Guvernul Moldovei l-a acordat acestei vizite. Credem că ea va trezi dezbateri şi va contribui la reforme importante în justiţie şi drepturile omului. Totodată, credem că această vizită va face ca interesul şi drepturile copilului să rămână un subiect important.”

Vizita este organizată de UNICEF, Ambasada Franţei în Moldova, în cooperare cu delegaţia UE şi Consiliul Europei.

Înainte de Moldova, Robert Badinter a vizitat Ucraina în perioada  14-15 aprilie 2010 pentru a face pledoarie pentru protecţia drepturilor copilului.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children