Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Mesajele copiilor pentru parlamentari.

MESAJELE COPIILOR PENTRU PARLAMENTARI

Chişinău, 10 decembrie 2009 – Deputaţii au posibilitatea să afle ce i-ar face mai fericiţi pe copii moldoveni dintr-o expoiziţie care s-a deschis în hall-ul Parlamentului. Expoziţia, dedicată aniversării a 20 de ani de la adoptarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, constă din câteva panouri cu mesaje ale copiilor.

Istoria panourilor expuse în Parlament a pornit din luna noiembrie, cand întreaga comunitate internaţională a comemorat cei 20 de ani de la adoptarea Convenţiei privind drepturile copilului, un document de o importanţă majoră pentru bunăstarea tuturor copiilor din lume. Cu scopul promovării ample a prevederilor Convenţiei, precumşi din dorinţa de a atrage atenţia opiniei publiceasupra respectării drepturilor copiilor din Republica Moldova, Reprezentanţa UNICEF în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri şi Centrul Comercial Shopping MallDova a organizat pe 21 noiembrie un eveniment festiv pentru copii şiparinţi. În cadrul evenimentului, copii şi-au imprimat mâinile şi au scris ce i-ar face mai fericiţi.

La iniţiativa Comisiei parlamentare pentru Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, în parteneriat cu reprezentanţa UNICEF şi Centrul Media pentru Tineri, mesajele copiilor sunt expuse în Parlament, în văzul legislatorilor, pentru ca aceştia să le observe viziunile, opiniile şi să le ia în calcul atunci când vor lua decizii.

„Am lansat această iniţiativă, pentru că şi noi, deputaţii, suntem părinţi şi înţelegem cât de important este dreptul copiilor la opinie” a declarat Liliana Palihovici, Preşedinta Comisiei Protecţie Socială, Sănătate şi Familie a Parlamentului. „Prin această acţiune vrem să demonstrăm publicului nu numai că oferim copiilor posibilitatea de a-şi exprima liber opiniile, dar şi că ele vor fi ascultate şi luate în calcul în măsura posibilităţii în procesul activităţii noastre de zi cu zi”.

„Prin această iniţiativă vrem să asigurăm copiilor drepturile lor de bază – dreptul la opinia şi dreptul de participare la luarea deciziilor ce ţin de viaţa lor. Noi vrem ca vocile copiilor să fie auzite de legislatori, în special vocile celor mai vulnerabili”, a menţionat Alexandra Yuster, Reprezentantul UNICEF în Moldova.

Chiar din prima zi, expiziţia a reuşit să atragă atenţia deputaţilor, care au urmărit cu interes mesajele imprimare ale copiilor. Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a coborât şi el în hall-ul Parlamentului special pentru a citi mesajele copiilor, pe care le consideră „foarte importante”.

Convenţia privind drepturile copilului a fost adoptată pe 20 noiembrie 1989 de către Asambleea Generală a Naţiunilor Unite. Convenţia a fost ratificată şi de Republica Moldova în 1993. Acest document, unic în istorie, trasează standarde de grijă, tratament şi protecţie a tuturor copiilor. Este tratatul care a fost semnat de cel mai mare număr de ţări – 193 de state au ratificat acest document – mai multe decât ţările membre ale Naţiunilor Unite sau cele care au aderat la Convenţiile de la Geneva.

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children