Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Noua ne plac jucariile, dar nu suntem jucarii! (FlashMob)

© UNICEF/2009/Hodorogea
Flashmob in Chisinau

Un grup de aproape 40 de copii au imparţit jucarii de pluş pe strada, incercand să-i faca pe maturi să inteleagă că nu vor să fie trataţi ca nişte jucării, chiar dacă le plac jucăriile.

Mihaela Scutaru, elevă in clasa a 3-a, ne-a spus că a dăruit trecătorilor o morsă şi un lupuşor, iar colegii Mihaelei ne-au spus pentru ce drepturi au luptat ei astăzi: „Dreptul la joaca, la familie, la nume, dreptul la invatatura, la naţionalitate!”

Trecătorii au rămas plăcut surprinşi de gestul copiilor. Am întrebat o trecătoare ce fel de jucărie a primit: „Cred că e un ursulet sau un catelus. Am înţeles că ei ne-au dat jucariile ca să respectăm drepturile copiilor, pentru că în multe cazuri copii sunt bătuţi sau umiliţi. Aceste acţiuni sunt foarte importante, pentru că maturii trebuie să inţeleagă că şi copii sunt oameni”

Valentina Ghidiu, învăţătoarea picilor din clasa a 3-a de la Liceul Gheorghe Asachi ne-a spus ca unul din drepturile de care sunt lipsiţi elevii ei este chiar dreptul la joacă. „Avem joacă puţină. Copii moderni petrec mult timp cu pregatirea temelor, televizorul – care nu e joaca dar tot e invăţare, dar mai pasivă. Pe langa drepturi mai avem si obligatiuni. Aşa-i copii? – Da!”

Iniţiativa organizării acestui flashmob a venit de la voluntarii Centrului Media pentru Tineri. Iată ce spune directoarea centrului, Veronica Boboc. „Aţi auzit şi dvs, drepturile copiilor nu trebuie încălcate dar respectate. Ăsta a fost un mesaj elaborat de copii, pe care ei au vrut să-l spună. Este destinat şi pentru opinia publica dar si pentru factorii de decizie. Mesajul de pe panglica legată de jucarii este că „Moldova incepe cu dreptul, cu dreptul copiilor” – asta vor copiii.”

"Săptămâna drepturilor copiilor" se va încheia sâmbătă la unul din Mallurile din Chişinău. Copiii vor scrie pe un panou uriaş lucrurile care i-ar face mai fericiţi. Ulterior,  acest panou va fi expus deputaţilor, pentru a-i ajuta să ia decizii mai bune. Acest flashmob e o actiune care se înscrie în activităţile dedicate aniversarii a 20-a de la adoptarea Convenţiei cu Privire la Drepturile Copilului de către Adunarea Generală ONU.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children