Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Peste 19,000 de mame şi copii din familiile social-dezavantajate primesc pachete alimentare

© UNICEF

Proiectul este finantat de Banca Mondială si realizat de UNICEF şi Ministerul Sănătăţii ca răspuns la criza alimentară globală

Chişinău, 30 septembrie 2009 -  Femeile şi copiii din familiile social-dezavantajate au început deja să primească pachetele alimentare distribuite in cadrul proiectului “Servicii de Şănătate şi Asistenţă Socială”.

Distribuţia celei de-a doua tranşe a început deja şi se desfăşoară în perioada 16 septembrie – 1 octombrie. De ajutor vor beneficia circa 7,000 de femei însărcinate şi cele care alăptează copii sub 6 luni, plus peste 12,000 de copii de până la 2 ani.

Prima tranşă a ajutorului a fost distribuit în luna iunie a anului curent, atunci când, în total, de pachete alimentare au beneficiat peste 17,000 de mame şi copii din întreaga ţară.

Este vorba de copiii care întarzie în dezvoltarea fizică din cauza alimentaţiei insuficiente, suferă de anemie sau au anumite deficienţe, femei gravide cu anemie pronunţată sau cu semne de reţinere a dezvoltării fătului, HIV infectate, mame singure, cele cu 3 şi mai mulţi copii sau care au venituri de până la 500 de lei per membru de familie, etc.

Scopul iniţiativei este de a preveni malnutriţia în rândul persoanelor vulnerabile, mai ales în rândul copiilor, pentru care o alimentaţie sănătoasă este crucială pentru sănătate şi dezvoltare.

Fiecare beneficiar va primi câte un pachet alimentar care conţine orez, hrişcă, crupe de grâu, conserve de carne, ulei de floarea soarelui, iar pentru copii – şi pireuri speciale din carne. Fiecare pachet este însoţit de un material informativ care conţine informaţii utile pentru mame despre cum să se alimenteze corect pentru a avea un copil sănătos, precum şi sfaturi despre cum să-şi hrănească pruncul.

Ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu: “Acest proiect se incadrează perfect în Programul de Guvernare anti-criză pe care l-a elaborat actualul Executiv pentru a reduce efectele acestui fenomen în special asupra familiilor social-dezavantajate. Credem că acest ajutor este extrem de binevenit pentru mame şi copiii mici şi va influenţa benefic sănătatea lor”.

Reprezentantul UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster: “Această iniţiativă importantă este menită să le ofere celor mai mici şi mai vulnerabili copii un bun start în viaţă. Atunci când femeile însărcinate sau cele care alăptează sunt subnutrite, atunci când familiile tinere se confruntă cu probleme financiare în legătură cu criza economică, cei care au de suferit sunt copiii. Greutatea mică la naştere şi nutriţia proastă în primii ani de viaţă pot ulterior crea dificultăţi în creştere, învăţătură şi chiar angajare la lucru atunci când aceşti copii devin adulţi. UNICEF este onorat să lucreze cu Banca Mondială şi partenerii din Moldova pentru a asigura dreptul copiilor la supravieţuire, creştere şi dezvoltare.”

Directorul de ţară a Băncii Mondiale în Moldova, Melanie Marlett: "Este plăcut să urmăreşti cum în aceste momente socio-economice dificile, mamele însărcinate şi cele cu copii mici primesc sprijin pentru ca viaţa lor să fie mai uşoară şi mai sănătoasă. Banca Mondială a finanţat acest program ca răspuns la criza alimentară globală. Noi vom continua să sprijinim Moldova să diminueze consecinţele crizei economice actuale prin acţiuni orientate spre păturile cele mai vulnerabile ale populaţiei

Recoltele sărace din ultimii ani, legate de secetă şi inundaţii, precum şi  criza financiară  a afectat şi mai mult familiile social-vulnerabile. Insuficienţa produselor alimentare pune în dificultate aceste categorii de familii de a asigura copiilor o nutriţie adecvată, sporindu-le riscul de subnutriţie. La nivel naţional, 8,4% din copiii cu vârsta sub cinci ani au un grad moderat de subdezvoltare (malnutriţie cronică), în special cei din gospodăriile cu venituri mici (13.5%) Subnutriţia afectează nu doar sănătatea copiilor, dar şi dezvoltarea lor fizică, intelectuală şi capacitatea de a asimila informaţia la şcoală.

Proiectul este finanţat dintr-un grant al Băncii Mondiale ca răspuns la criza  alimentară globală, fiind implementat de UNICEF şi Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului şi Ministerul Administraţiei Publice Locale.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children