Frânturi de viaţă

Campaniei Naţionale de promovare a sării iodate

Un copil exclus pe nedrept de o societate nedreaptă

Atelierul Video “One Minute Junior”

Zâmbetul unui copil fericit

Copiii din instituţiile de pre-detenţie au acces la educaţie

O adolescentă de 17 ani luptă pentru un viitor mai bun

Campania de comunicare "ÎMPREUNĂ" a schimbat comportamentul familiei Zeu

 

Campaniei Naţionale de promovare a sării iodate

  Copii din Moldova sunt siguri că, de când folosesc sarea iodată în alimentaţie, ei vor creşte sănătoşi, inteligenţi şi vor deveni oameni de succes.

  Cristian Zagornâi are 11 ani şi locuieşte în Budeşti, municipiul Chişinău. El spune că lecţia specială despre sarea iodată care a avut loc anul recut la el în şcoală i-a schimbat viaţa. De atunci Cristian are mereu grijă ca părinţii lui şi sora mai mare Virginia în vârstă de 16 ani să cumpere de la magazin şi să folosească în alimentaţia zilnică doar sare îmbogăţită cu iod.

  “Acum ştiu că este necesar să consumăm numai sarea iodată. Am învăţat la şcoală că fără acest element, corpul nostru, şi în special creierul, se poate îmbolnăvi,” spune Cristian. “Pentru că folosesc sarea iodată, eu învăţ bine şi iau note mari la ore. În plus, sarea iodată nu este un medicament, prin urmare copii o pot consuma fără grijă.”

  “Sarea iodată este o soluţie inteligentă, ieftină şi accesibilă de prevenire a bolilor cauzate de deficienţa de iod în organizm,” spune profesoarea lui Cristian, Aliona Munteanu. “Noi am insistat ca elevii nu numai să înţeleagă acest mesaj, dar să-l transmită mai departe părinţilor, buneilor, vecinilor, pentru ca informaţia să poată fi răspândită rapid şi eficient.”

  După lecţia specială despre sare iodată, Cristian a venit acasă şi i-a povestit mamei despre ceea ce a învăţat.

  “Acum gătim mâncare împreună, iar băiatul meu insistă mereu să pună el sarea în mâncare. Mai mult decât atât, lui Cristi i s-a spus la şcoală că iodul se evaporă rapid, aşa că el păstrează sarea într-un vas pe care are grijă să-l acopere cu un capac după fiecare utilizare,” explică mama lui Cristian, Elena Zagornâi.

  Pe lângă faptul că are grijă s-o informeze pe mama, Cristian i-a povestit lui tata, sora mai mare, colegii din echipa de fotbal şi prieteni despre cât de important este să folosească în alimentaţie sarea iodată. “Ştiu că acest lucru mă va ajuta pe mine şi pe alţi copii din jurul meu să crească inteligenţi, fizic bine dezvoltaţi şi să avem cu toţii un viitor mai bun şi mai sănătos.”

  Circa 450,000 de copii şi familiile lor au fost implicaţi în această acţiune de comunicare menită să promoveze beneficiile utilizării sării iodate. Astfel, în septembrie 2004, în toate şcolile din ţară a fost petrecută o oră a sării iodate destinată elevilor claselor 1-7.

  Pentru a se pregăti pentru lecţie, fiecare professor a primit un Ghid al Profesorului elaborat de Ministerul Educaţiei împreună cu UNICEF. Totodată, elevii au primit o foaie informativă colorată conţinând informaţii de bază despre sarea iodată şi beneficiile utilizării acesteia asupra sănătăţii şi dezvoltării intelectuale. Luând în calcul vârsta copiilor implicaţi, design-ul şi conţinutul leaflet-elor au fost concepute în aşa fel încât să le stârnească interesul: foile sunt aprins colorate, conţin desene creative şi chiar o poezie compusă special pentru această activitate.

  “Pentru a realiza o campanie de succes, am identificat câteva elemente cruciale”, a menţionat coordonatorul programului Acces Echitabil la Servicii de Calitate al UNICEF, Svetlana Stefaneţ. „Este vorba de implicarea copiilor în calitatea lor de agenţi ai schimbării şi canalizarea informaţiei către familii prin intermediul lor”.

  În rezultatul Campaniei Naţionale de promovare a sării iodate, consumul de sare iodată  în Moldova a crescut simţitor – de la 34% din populaţie în 2000 (national household survey MICS) la 60% în 2005 (National Demographic Health Survey).

  Lina Botnaru

 

 
Search:

 Email this article

unite for children