Frânturi de viaţă

Campaniei Naţionale de promovare a sării iodate

Un copil exclus pe nedrept de o societate nedreaptă

Atelierul Video “One Minute Junior”

Zâmbetul unui copil fericit

Copiii din instituţiile de pre-detenţie au acces la educaţie

O adolescentă de 17 ani luptă pentru un viitor mai bun

Campania de comunicare "ÎMPREUNĂ" a schimbat comportamentul familiei Zeu

 

Atelierul Video “One Minute Junior”

© UNICEF / Chris Schuepp / 2009
Trei dintre participanţii la atelierul OneMinutesJr Video desfăşurat în Moldova.

Atelierul Video “One Minute Junior” a devenit celebru printre copiii din ţările Europei, Balcani şi CSI pentru faptul că promovează vocile copiilor aducându-le în atenţia maturilor care iau decizii. În cadrul acestei iniţiative, copiii produc singuri filmuleţe cu durata de 1 minut pe temele care îi preocupă. Prin intermediul acestor filme, participanţii vorbesc despre problemele care îi afectează, despre lucrurile pe care vor să le schimbe la ei în familie, şcoală, comunitate. Copiii învaţă să scrie scenarii, să filmeze şi să editeze propriile lor producţii care, ulterior, sunt arătate oamenilor maturi atât din ţară, cât şi dincolo de hotare cu scopul de a schimba viaţa lor înspre bine. Pentru a doua oară în istoria sa, atelierul OneMinutesJr a ajuns  în Republica Moldova, de data aceasta fiind găzduit la un internat pentru copii.

Echipa “OneMinutesJr” este din nou în drum – de data aceasta noi petrecem o săptămână în oraşul Străşeni situat la 20 de kilometric vest de Chişinău, la internatul din localitate unde trăiesc şi învaţă circa 350 de copii de clasele 1-9-a.

Un grup de 21 de fete şi băieţi s-a adunat astăzi într-o clasă de a 9-a la prima sesiune a atelierului audio-vizual pentru a-şi mărturisi propriile istorii. Până la sfârşitul săptămânii ei vor avea sarcina să-şi scrie, filmeze şi editeze filmele OneMinutesJr cu durata de exact 60 de secunde fiecare. Toţi copii au diferite istorii de mărturisit, fiecare dintre ei are o explicaţie aparte de ce se află aici, la internat.

Odată produse, filmele vor fi utilizate de UNICEF Moldova pentru a informa publicul despre problemele şi visele copiilor care trăiesc în instituţii de tipul celei de la Străşeni. În acest scop, producţiile video ale copiilor vor fi demonstrate în cadrul unei conferinţe regionale care va avea loc în noiembrie curent la Chişinău. La fel ca şi în cazul atelierului OneMinutesJr la care au participat copii din instituţii în Asia Centrală, aceste filmuleţe vor deveni instrumente importante menite să asigure faptul ca opiniile copilor să facă parte din procesul decizional.

Atelierul este desfăşurat în limba rusă – toţi copiii înţeleg rusa, totuşi mulţi dintre ei se simt mult mai confortabil vorbind în română. Trainerii, invitaţi special la atelier din Europa, sunt toţi vorbitori de limba rusă, prin urmare nu este nevoie de traducere, ceea ce îi apropie de copii şi le face comunicarea mai uşoară, sinceră şi directă. La sfârşit, filmele vor fi traduse în egleză pentru a fi mediatizate pe plan internaţional şi plasate pe Internet. După runda de introducere, trainerii au demonstrat micilor participanţi filmele produse de semenii lor din Kyrgyzstan şi Ukraine. Apoi a sosit momentul ca participanţii să prezinte experţilor propriile lor istorii.

Noi întotdeauna încurajăm participanţii să povestească istoriile lor adevărate. Câteodată ne dorim să nu fi fost adevărate... Una dintre participantele atelierului, Doina, o adolescentă în vârstă de 16 ani, ne mărturiseşte ce vrea să filmeze. Ea spune că ar vrea să ajungă pe Jupiter. Şi să sară de acolo. Acest lucru ne îngrijorează, aşa că continuăm să-i punem întrebări. Doina refuză să dea detalii, dar spune că o să le înşire pe hârtie. Descoperim apoi că tatăl ei adoptiv o bate pe Doina şi pe mama ei, care în urmă cu o săptămână a încercat să-şi pună capăt zilelor. Iar acum Doina este cea care vrea să sară. Împreună am alcătuit un plan cum să filmăm istoria fetei fără ca să zburăm pe Jupiter. În acelaşi timp ne gândim cum să facem în aşa fel încât Doina să nu mai fie preocupată de astfel de gânduri şi să depăşească sentimentele negative care o domină.

Următorul este Alexandru (14 ani) – el a ajuns la internat pentru că ambii părinţi sunt alcoolici. Aliona (15 ani) se află aici pentru că este fregvent bătută de maică-sa. Ca dovadă că poate fi şi mai rău, Oxana (15 ani) vine cu istoria ei. Mama ei l-a omorât pe tatăl şi a fost trimisă la închisoare. Oxana a fost plasată într-o altă familie, dar istoria s-a repetat când mama ei adoptivă a devenit şi ea violentă, mărturiseşte fata plângând. Ea este hotărâtă să facă un film din povestea ei pe parcursul acestei săptămâni. Ca să-i ajute pe alţii să evite asemenea situaţii şi să trimită un semnal părinţilor să se gândească de două ori înainte ca să-şi facă rău unii altora sau copiilor lor.

Chris Schuepp - Moldova - Septembrie 7, 2009

 

 
Search:

 Email this article

unite for children