Frânturi de viaţă

Campaniei Naţionale de promovare a sării iodate

Un copil exclus pe nedrept de o societate nedreaptă

Atelierul Video “One Minute Junior”

Zâmbetul unui copil fericit

Copiii din instituţiile de pre-detenţie au acces la educaţie

O adolescentă de 17 ani luptă pentru un viitor mai bun

Campania de comunicare "ÎMPREUNĂ" a schimbat comportamentul familiei Zeu

 

Campania de comunicare "ÎMPREUNĂ" a schimbat comportamentul familiei Zeu

Svetlana şi Igor Zeu au doi copii – Patricia, în vârtsă de 14 ani şi Igor de 4 ani. În urmă cu câţiva ani, ei au urmărit la televizor spoturi vieo care îi încurajau pe părinţi să-şi îmbrăţişeze copiii, le vorbească, se joace şi le citească din prima lună de viaţă. Aceste spoturi făceau parte din campaniaÎmpreună”, o campanie naţională de comunicare pentru Dezvoltarea Timpurie, lansată în 2006 de Ministerul Educaţiei, a Sănătăţii, Protecţiei Sociale, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă şi UNICEF.

“Eu şi cu soţia locuim la ţară, unde lumea crede că copii nu înţeleg nimic până la vârsta de 3 ani, prin urmare ei nu pot învăţa. Noi nu am comunicat suficient cu copii noştri când erau mici pentru că am fost învăţaţi că bebeluşii şi copii în primii ani de viaţă nu pot învăţa”, spune Igor Zeu. 

Campania “Împreună” i-a încurajat pe părinţi să petreacă timpul calitativ cu copiii lor, promovând expresiile de afecţiune verbale şi fizice, conversaţia şi alte activităţi pentru dezvoltarea intelectuală şi socială a copilului, precum şi bunăstarea lor emoţională. Totodată, Campania “Împreună” a încurajat primarii, doctorii, profesorii, educatorii, clericii şi alţi lideri comunitari să comunice oamenilor despre importanţa expresiei de afecţiune pe care părinţii trebuie să o manifeste faţă de copiii de până la 3 ani. Cele mai importante posturi TV şi radio au mediatizat spoturi de promovare a acestor mesaje, iar în şcoli au fost petrecute lecţii speciale.

Campania “Împreună" a avut un impact puternic asupra familiei Zeu. Igor, care avea 2 ani atunci când se desfăşura campania, a început să beneficieze de mai multă atenţie din partea celorlalţi membri ai familiei. Capul familiei, Igor Zeu se joacă zilnic cu Igor Junior, iar mama băiatului împreună cu sora lui Patricia îi citesc cărţi. În week-end-uri toată familia pleacă în pădure la picknic, unde toţi profită de timpul liber, se joacă de-a ascunselea sau alte jocuri de dezvoltare pentru cei doi copii.

Recunosc că noi nu am comunicat cu fiica noastră mai mare Patricia atât de mult cum o facem cu Igor, pentru că nu ne dădeam seama cât de important este acest lucru. Campania “Împreună” ne-a făcut să înţelegem că trebuie să acordăm efort şi timp copilului cât de timpuriu, pentru că anume la această vârstă are loc cea mai rapidă dezvoltare a creierului”, susţine mama, Svetlana Zeu.

Dezvoltarea timpurie a copilului este extrem de importantă şi stă la baza formării de mai departe a personalităţii copilului. “Copilul învaţă de la părinţi, de aceea tot ce va auzi, va vedea, va simţi în primii 3 ani din viaţă îi va influenţa direct viitorul”, a declarat Viceminstrul Educaţiei şi Tineretului, Valentin Crudu. “Dezvoltarea unui copil este o prioritate a familiei, de aceea faptul că satele din Moldova s-au mobilizat pentru a duce mesajele campaniei la fiecare familie este cel mai mare succes”, a mai adăugat domnul Crudu în cadrul ceremoniei de lansare a campaniei.

Campania “Împreună” este rezultatul unei cooperări inovative dintre mai mulţi actori din Moldova, care şi-au unit eforturile pentru a promova dezvoltarea timpurie a copilului. „Este pentru prima dată când în Republica Moldova se creează un astfel de parteneriat în sectorul social. Guvernul Republicii Moldova împreună cu Mitropolia, organizaţii non-guvernamentale şi reprezentaţi importanţi ai sectorul privat şi-au unit eforturile pentru a contribui la creşterea unor copii mai sănătoşi şi mai fericiţi în Moldova”, a menţionat Representantul UNICEF în Moldova, Ray Virgilio Torres.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children